Regeringen vill slopa kommuners veto mot urangruvor

Regeringen föreslår en lagändring som tar bort kommunernas möjlighet att stoppa uranbrytning genom veto. Förändringen kan gynna börsnoterade District Metals, som vill starta gruva i Bergs kommun – där kommunpolitikerna hittills sagt tydligt nej.
Kopia av Kopia av Kopia av Kopia av Kopia av Kopia av Kopia av Kopia av Kopia av Kopia av Kopia av Kopia av Kopia av Dubbel
Regeringen vill bana väg för uranbrytning i Sverige genom att slopa kommunernas vetorätt, något som kan få betydelse för fyndigheter i bland annat Jämtland. Foto: Helena Landstedt/TT, Jonas Ekströmer/TT

Regeringen har tidigare uttryckt en tydlig ambition att se urangruvor etableras i Sverige. Hittills har det dock varit möjligt för kommuner att stoppa sådana projekt genom ett veto.

Nu kan det förändras.

I ett nytt lagförslag föreslår regeringen att anläggningar för utvinning av uran inte längre ska klassas som kärntekniska anläggningar.

Därmed slopas kravet på kommunens godkännande vid en etablering, vilket i praktiken innebär att deras möjlighet att lägga in veto försvinner.

Lagändringen föreslås träda i kraft den 1 juli 2026, i direkt anslutning till att förbudet mot uranutvinning hävs vid årsskiftet.

Lagen kan öppna för District Metals planer

Förändringen kan få direkta konsekvenser för District Metals, ett kanadensiskt prospekteringsbolag som noterades på First North tidigare i år.

Bolaget har uttalat ambitionen att bryta uran i Sverige.

De har säkrat rättigheter till delar av Vikenfyndigheten i Bergs kommun, som enligt geologer är den enda platsen i landet där uranbrytning kan bli lönsam.

Men planerna har hittills mötts av ett unisont nej från kommunens samtliga partier, med hänvisning till risken för påverkan på det lokala dricksvattnet.

Politikerna har varit tydliga med att de skulle använda sitt veto om en ansökan om uranbrytning lämnades in.

Om lagen ändras försvinner möjligheten att stoppa projekt genom veto. Däremot behåller kommunen visst inflytande genom plan- och bygglagstiftningen samt miljöprövningen.

Läs mer:

Nya börsbolaget vill bryta uran – alla partier säger nej

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.