Stigande kurser på bred front

Stockholmsbörsen steg i en fast tendens på fredagen efter relativt bra jobbstatistik från USA och stigande Europabörser.

Bidragande till det positiva börsklimatet var att marknadens förhoppningarna om en stabilisering på USA:s bostadsmarknad stigit sedan president Bush presenterat en räddningsplan för utsatta hushåll för att förhindra en stigande våg av tvångsförsäljningar på bostadsmarknaden.

AFV Generalindex steg 1,6 procent till 354 medan OMXS30-index ökade med 1,3 procent till 1.120. Aktier för 17,3 miljarder kronor bytte ägare.

– Jag tror att det kan fortsätta att vara positivt en bit in i nästa vecka också. Dels så kom sysselsättningsstatistiken in ganska ok och dels är det lite förväntningar på att det går upp lite när PPM-pengarna kommer in. Nästa vecka har vi dessutom styrräntebeskedet där det spekuleras lite om hur stor den kommer att bli, sade en mäklarchef till Nyhetsbyrån SIX.

Enligt mäklaren kan rörelsen uppåt dock komma att avta i fart allt närmare årsskiftet vi kommer. “Större aktörer brukar minska aktiviteten mot årskiftet och dels blir det nog lite skattevändningar och sådana saker som ger en lite mer stillastående börs. Jag tror dock inte att börsen är redo att ta något större steg nedåt igen även om vårt huvudscenario är att börsen skall göra ett försök till på nedsidan, men det är möjligt att vi ska passera årsskiftet först”, sade mäklarchefen.

De USA-relaterade aktierna fortsatte sin starka utveckling under fredagen. Electrolux, Husqvarna och Volvo fortsatte bland annat sin resa norrut. Mäklarchefen menar att aktierna med den exponeringen till viss del gynnas av att dollarn gått in i en rekylfas uppåt.

– Rekylfasen i dollarn tror jag kommer att fortsätta ett tag till innan det blir nya försök igen på nedsidan, sade mäklarchefen. Samtidigt gynnas bolagen av president Bushs räddningsplan för bolånemarknaden. – Marknaden verkar nu vara mer positivt inställd till amerikansk-relaterade aktier, sade en analytiker till SIX igår med anledning av uppgången för Volvo.

Electrolux steg med 5,8 procent till 114,50 kronor, Husqvarna ökade med 5,3 procent till 74,75 kronor medan Volvo höjdes 3,3 procent till 116,75 kronor. Bland övriga aktier på Large Caplistan klättrade de cykliska verkstadsbolagen på bred front. Sandvik steg med 2 procent till 117,75 kronor, Alfa Laval med 3,4 procent till 400 kronor och SKF med 3,1 procent till 116,50 kronor.

Gruvbolag tillhörde samtidigt vinnarbranscherna. Boliden var upp 3,8 procent till 90 kronor och Lundin Mining steg 5,0 procent till 62,50 kronor.

Största förlorare bland de stora bolagen var Hakon Invest med en nedgång på 4,6 procent till 126 kronor. Skriverierna kring skandalen om köttfusk bland ICA-butikerna har fortsatt och ICA har nu beslutat att Anticimex ska genomföra en kvalitétsrevision i samtliga butiker i landet. ICA-butikernas försäljning i Sverige under november steg preliminärt med 8,5 procent jämfört med samma månad i fjol. Hakon Invest äger 40 procent i ICA.

Tungviktaren AstraZeneca steg med 0,5 procent till 299,50 kronor. Bolaget håller en kapitalmarknadsdag i USA med fokus på forskning. Enligt en uppdatering höjde läkemedelsbolaget målet för produktiviteten inom forskningen. Skanskas VD Stuart Graham har meddelat styrelsen att han önskar att lämna sin post under 2008. Graham uppgav till Nyhetsbyrån SIX att orderingången under november varit bra samtidigt som bolaget inte märkt några förändringar på grund av turbulensen på finansmarknaderna. Aktien handlades upp 0,6 procent till 124,75 kronor.

SAS passagerartrafik ökade med 3,1 procent under november månad, vilket indikerar att skandalen kring Dash-planen inte påverkat trafiken i resten av systemet. Samtidigt föll oljepriset relativt mycket under dagen vilket gynnar flygbolag. Aktien steg 0,8 procent till 93,25 kronor.

Callcenter- och inkassobolaget Transcom meddelade att det har tecknat ett strategiskt treårsavtal med Tiscali i Storbritannien till ett värde av flera miljoner euro. Aktien ökade 4,0 procent till 46,70 kronor. Bioteknikföretaget Diamyd Medicals huvudägare Bertil Lindkvist och Anders Essen-Möller meddelade att de föreslår Diamyds VD Anders Essen-Möller till ny arbetande styrelseordförande i bolaget. Diamyd tappade 2,4 procent till 70,75 kronor.

Nyhetsbyrån SIX

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Moberg Pharma
Annons från VECKANS FÖRETAG