Stockholmsbörsen: Öppning kring nollan väntas

Stockholmsbörsen väntas öppna kring nollstrecket, i linje med Europaterminerna.

Asien lägger ett dygn med blandad handel bakom sig, med uppgångar i Japan, nedgångar på Hongkongbörsen och närmast neutral handel på det kinesiska fastlandet.

De amerikanska börserna avslutade förra veckan med uppgångar, efter stöd från stimulansbesked i Kina där den kinesiska centralbanken på fredagen beslutade att sänka reservkraven och inlåningsräntan.

Securitas köper Diebold Incorporateds verksamhet inom Electronic Security i Nordamerika för 350 miljoner dollar, cirka 2.900 miljoner kronor. Försäljningen i den förvärvade verksamheten uppgick under de 12 månaderna som slutade den sista juni till 330 miljoner dollar, motsvarande 2.760 miljoner kronor.

Förvärvet kommer att bidra till Securitas vinst per aktie från och med 2016. Det väntas slutföras i det första kvartalet.

Dagen bjuder på ett par rapporter från några av de mindre bolagen.

Heliospectra, Nilörngruppen, PA Resources, Precio, Avega och Ortivus presenterar i dag sitt senaste kvartalsresultat.

PA Resources rapporterar ett rörelseresultat om -1.737 miljoner kronor, att jämföra med -48 miljoner i fjol. Bolaget uppger att de kommande månaderna är avgörande för bolagets framtid.

Heliospectra minskade förlusten i rörelseresultatet under den senaste niomånadersperioden från januari till september. Omsättningen landade på 6,1 miljoner kronor, att jämföra med 2,5 miljoner samma period i fjol.

Precios resultat och omsättning förbättrades i tredje kvartalet mot jämförbar period förra året. Också Avegas resultat blev bättre än fjolårets, även om omsättning var en miljon lägre.

Medicinteknikbolaget Ortivus vände till förlust i tredje kvartalet och rapporterade en lägre omsättning jämfört med samma period i fjol. Bolaget meddelar samtidigt att åtgärdsprogrammet, nu väntas ge årliga besparingar på 12 miljoner kronor, mot tidigare beräkningar om 10 miljoner kronor.

Bland övriga nyheter har D. Carnegie avyttrat ett fastighetsbestånd i Göteborg och Astrazenecas läkemedel lesinurad får en positiv rekommendation för ett godkännande på den amerikanska marknaden. Medicinteknikbolaget Glycorex planerar att genomföra en nyemission och ta in 8,55 miljoner kronor före emissionskostnader. 32 gamla A- eller B-aktier ger rätt att teckna tre nya B-aktier för 1,50 kronor per aktie.

I dagens rekommendationsflöde sänker Goldman Sachs rekommendationen för SSAB till neutral, från tidigare köp. Credit Suisse sänker rekommendationen för SSAB till underperform, från tidigare neutral. Riktkursen dras ned till 30 kronor, från tidigare 52 kronor.

Citi Research sänker riktkursen för Volvo till 117 kronor, från tidigare 122 kronor. Rekommendationen är fortsatt köp. JP Morgan sänker riktkursen för Volvo till 95 kronor, från tidigare 103 kronor. Rekommendationen är fortsatt neutral. UBS sänker riktkursen för Volvo till 90 kronor, från tidigare 95 kronor. Rekommendationen är fortsatt neutral.

Barclays sänker riktkursen för Ericsson till 80 kronor, från tidigare 88 kronor. Rekommendationen undervikt upprepas.

Deutsche Bank höjer riktkursen för Boliden till 175 kronor, från tidigare 165 kronor. Rekommendationen är fortsatt behåll.

Efter en uppgång på börsen är Dunis värdering ansträngd och direktavkastningen inte lika lockande. Därmed är det dags att duka av, slår Dagens industris krönikör Ulf Petersson fast.

Kullagertillverkaren SKF:s styrelseordföranden Leif Östling har ökat sitt innehav i bolaget med 200.000 B-aktier, enligt Finansinspektionens insynslista på fredagen.

Getinges finanschef Ulf Grunander minskar sitt innehav i bolaget med 18.000 B-aktier.

NCC handlas exklusive utdelning i dag, 6 kronor delas ut per aktie till aktieägarna.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets