Stockholmsbörsen: Oregelbunden öppning väntas

Stockholmsbörsen väntas öppna oregelbundet på torsdagen då en negativ utveckling på Wall Street i går och i Asien under natten och morgonen ställs mot positiva terminer för de amerikanska börserna och vissa av de europeiska, bland annat Frankfurt.

Gårdagens nedgång berodde på den tillväxtmarknadsoro som rått under de senaste dagarna, men som tillfälligt bedarrade efter kraftiga räntehöjningar från den turkiska centralbanken. Liran har varit fortsatt volatil, men ändå förhållandevis stabil under morgonen.

Den amerikanska centralbanken Federal Reserve bortsåg som väntat från turbelensen och sänkte takten på sina obligationsköp med 10 miljarder dollar.

”Räntebeskedet i går var lika förutsägbart stabilt som en nyligen uppdragen moraklocka: månatliga obligationsköp minskas med 10 miljarder, lika mellan stats/bostadspapper, till 65 miljarder/månad”, kommenterade SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist Fed-beskedet på torsdagsmorgonen.

Under morgonen har ett antal bolag rapporterat, bland dem Telia Sonera, Ericsson, H&M och NCC.

Telia Sonera redovisade en omsättning som var något bättre än väntat och ett ebitda exklusive engångsposter som var något sämre. Mobilt och bredband redovisade resultat som var på den svaga sidan jämfört med förväntningarna medan Eurasien var i linje.

Ericsson redovisade en omsättning och ett resultat som var sämre än väntat. Drivande i det negativa utfallet var en sämre än väntad utveckling i det största affärsområdet Networks.

H&M redovisade en försäljning och en bruttomarginal som var sämre än väntat, men ett rörelseresultat som var bättre än väntat. Lagret var något högre än planerat vid periodens slut, vilket kan innebära prissänkningar framöver. Bolaget uppgav dock att det nya året, vilket för H&M startar i december, har börjat bra med en stark försäljning.

NCC redovisade en starkare försäljning och ett något bättre rörelseresultat än väntat, men en sämre orderingång. Utdelningen var högre än väntat på 12 kronor, men utbetalningen delas upp på två tillfällen, ett i vår och ett höst. Bolagets syn på de nordiska byggmarknaderna har inte förändrats, de tror på tillväxt 2014.

Utöver de rapporterande bolagen, till vilka vi även räknar Orexo, Tribona, Lagercrantz och Nordnet, har Rejlers och Mekonomen vinstvarnat.

Under förmiddagen kommer en hel del svensk statistik och klockan 12.00 kommer en rapport från Atlas Copco.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG