Stockholmsbörsen på plus

Stockholmsbörsen var stigande vid lunchtid på torsdagen och därmed återhämtade sig marknaden efter tre dagar i rad med nedgångar.

– Det finns köpare hela tiden och man utnyttjar att det gått ner ganska kraftigt ett par dagar för att gå in i ytterligare i marknaden. Samtidigt är det jättefokus på hur det går i Kina och där var börserna kraftigt upp under morgonen vilket förbättrar marknadssentimentet, säger Jonas Olavi, aktiestrateg på Nordea, till Nyhetsbyrån Direkt.

Klockan 12.30 var OMXS30 1,1 procent högre till noteringen 882,8. Omsättningen uppgick till 6,1 miljarder kronor. Innan dagens öppning hade indexet tappat över 5 procent på tre handelsdagar.

Boliden steg 5,6 procent till 72:20 kronor, SSAB A var 3,3 procent upp till 101 kronor och Lundin Mining klättrade 2,9 procent till 24:50 kronor. Råvarurelaterat utvecklades väl även i Europahandeln efter stigande basmetallpriser på LME samt efter att Alcoa höjt prognosen för den globala konsumtionen av aluminium till att nedgången blir totalt 5,5 procent i år mot tidigare 7 procent.

Flera av verkstadsbolagen, som föll tidigare i veckan, återhämtade sig. Electrolux B steg 1,6 procent till 147:90 kronor, Atlas Copco A var 1,2 procent högre till 87:10 kronor och SKF B ökade 1,1 procent till 107 kronor.

Sandvik, som håller kapitalmarknadsdag, steg 1,3 procent till 69:80 kronor. Av det som framkommit hittills finns att vd Lars Petterssons bedömning är att efterfrågan globalt sett ligger på oförändrade nivåer, jämfört med det andra kvartalet. Vidare uttalade Lars Pettersson att bolaget dragit ned så pass mycket att det ska kunna vara lönsamt igen inom kort, även på nuvarande efterfrågenivåer.

SEB A var 2,2 procent högre till 46:50 kronor, Nordea ökade 1,9 procent till 71:20 kronor och Swedbank A steg 1,5 procent till 69 kronor. Moody”s har upprepat Lettlands kreditbetyg Baa3 med motiveringen att det hålls uppe av de finansiella stöden från IMF och EU.

Riksbanken lämnade som väntat reporäntan oförändrad på 0,25 procent. Analytiker var dock överraskade att Riksbanken samtidigt beslutat om ytterligare 100 miljarder kronor i lån till fast ränta. Svenska marknadsräntor vände ned och kronan försvagades direkt efter beskedet men både kronan och tioårsräntan studsade relativt omgående upp igen.

Nokia steg 3,9 procent till 100:20 kronor. Nordea har höjt rekommendationen för Nokia till köp från tidigare sälj. Riktkursen har samtidigt höjts till motsvarande 123 kronor från tidigare 87 kronor.

Aerocrine B lyfte 24 procent till 17:70 kronor med stöd av att den kanadensiska läkemedelsmyndigheten godkänt bolagets Niox Mino för användning inom astmabehandling. Aktien har stigit från nivåer kring 5:70 kronor för knappt två veckor sedan i spåren av att bolaget meddelat att det största försäkringsbolaget för hälso- och sjukvård i Mid-Atlantic regionen i USA antagit en policy som innebär att de kommer betala för Aerocrines metod.

Det som marknaden nu främst inväntar är räntebesked från ECB, klockan 13.45. Det råder total enighet bland de tillfrågade i Bloomberg News enkät att ECB lämnar sin styrränta oförändrad på 1,00 procent och intresset är som vanligt främst riktat mot den efterföljande presskonferensen med ECB-chefen Jean-Claude Trichet.

– Vi räknar inte med någon större dramatik från ECB. För centralbankerna handlar det nu om att argumentera om hur framtiden kan komma att te sig penningpolitiskt. Hur de ska kunna dra tillbaka och minska balansräkningar och de underskott som byggts upp på ett förnuftigt sätt, säger Jonas Olavi.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.