Stockholmsbörsen står emot USA-fall

Stockholmsbörsen steg i den inledande handeln på fredagen i likhet med ledande europeiska börserna och följde därmed den positiva utvecklingen som varit i delar av Asien.

Ett börsfall i USA på torsdagskvällen höll tillbaka aktiemarknaden men terminsindikationer på återhämtning i eftermiddag dämpade den effekten.

Klockan 10.15 var OMXS30 1,8 procent högre till noteringen 669,8. Omsättningen uppgick till 2,2 miljarder kronor.

Börserna i New York backade ordentligt på torsdagen och Dow Jones stängde 4,9 procent ned. Bakom nedgången låg svaga försäljningssiffror från detaljhandelsbolagen och Wall Street Journal hänvisade även de senaste två dagarnas börsfall till problem för stora hedgefonder som tvingas sälja aktier för att möta uttag.

I Asien inleddes handelsdagen svagt efter nedgångarna på Wall Street men efter några timmars handel återhämtade sig flera av marknaderna. Sänkta resultatprognoser från fordonsjätten Toyota och kameratillverkaren Olympus fick Nikkei 225 att stänga 3,6 procent lägre, men det var ändå en klar återhämtning då indexet som lägst var så lågt som -7,1 procent.

Sydkoreas Kospi-index steg med 3,9 procent efter att den sydkoreanska centralbanken sänkt styrräntan för tredje gången på en månad och Hong Kongs Hang Seng Index var 3,3 procent upp. I Kina var Shanghai Composite Index 1,8 procent högre.

USA-terminerna indikerar större uppgångar när handeln i New York inleds i eftermiddag och det gav ytterligare stöd till Europamarknaderna. Enligt en intervju i Wall Street Journal har representanthusets talman, demokraten Nancy Pelosi, föreslagit åtgärder för att stimulera USA-ekonomin i två steg: Ett ekonomiskt stimulanspaket om 60-100 miljarder dollar redan denna månad följt av ytterligare åtgärder i början av 2009, bland annat en “permanent skattesänkning”.

Vidare ska Barack Obama hålla sin första presskonferens i kväll efter ett möte med sitt ekonomiska team, som består av bland annat investeraren Warren Buffet, förre Fed-chefen Paul Volcker samt de tidigare finansministrarna Robert Rubin och Lawrence Summers. I samband med presskonferensen finns vissa förväntningar om ett besked om en ny finansminister.

På Stockholmsbörsen var det framför allt mer konjunkturkänsligt som verkstad och råvarurelaterat som återhämtade sig efter att ha pressats under de föregående två handelsdagarna. SKF B ökade 3,6 procent till 71:50 kronor, Sandvik var 4,6 procent upp till 50:50 kronor och Atlas Copco A avancerade 3,5 procent till 59:25 kronor.

Boliden klättrade 5,3 procent till 19:90 kronor, PA Resources ökade 4,8 procent till 22 kronor och SSAB A steg 3,4 procent till 75:50 kronor. På råvarumarknaden har oljan återhämtat sig något under morgonen, efter att tidigare ha fallit till den lägsta nivån på 19 månader. På metallmarknaden har det varit uppgångar för både koppar och zink med över 2 procent.

Ericsson B, som föll med 14 procent på torsdagen efter en sänkt intäktsprognos från Cisco, vände upp med 3,3 procent till 54 kronor.

Securitas B fortsatte upp med 2,8 procent till 81:50 kronor. I spåren av torsdagens överraskande starka rapport från säkerhetsjätten har S&P Equity Research höjt riktkursen för aktien till 90 kronor, från tidigare 87 kronor och Cheuvreux har höjt till 100 kronor.

I rapportskörden finns att Betsson har redovisat en ökad vinst och omsättning under det tredje kvartalet jämfört med samma period för ett år sedan och det fick aktien att stiga med 5,8 procent till 68:75 kronor. Fjärde kvartalet har inletts starkt och omsättningen under oktober var den högsta hittills, skriver Betsson i delårsrapporten.

På fredagens agenda riktas fokus framför allt mot den amerikanska sysselsättningsrapporten för oktober, klockan 14.30. Enligt Bloomberg News enkät väntas antalet sysselsatta ha minskat med 200.000 i oktober, efter en nedgång med 159.000 i september. Arbetslösheten väntas samtidigt ha stigit 6,3 procent i oktober från 6,1 procent i september.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.