”Stor prisskillnad mellan e-handel och butik”

Fika med Jonas Arnberg. Tid: 9.00. Plats: Kaffemakarn, Lästmakar­gatan 26, Stockholm. Fika: Cappuccino.

Det råder ingen tvekan om att internet fortsätter rita om kartan för svensk detalj­handel. Utvecklingen är ännu i sin linda, se bara på nästa generation, säger Jonas Arnberg som precis slagit sig ner på sin stol. Nu – när e-handeln flyttat in i mobiltelefonen som barn och ungdomar går runt med på gatorna i jakten på Pokémon – blir det ännu lättare för dem att köpa det där gosedjuret från Kina för endast nio kronor i stället för tvåhundra kronor som samma gosedjur kostar i en svensk butik.

– Prisskillnaderna mellan e-handel och butik har blivit enormt stora.

När det gäller den kinesiska appen Wish, som han talar om, skickas sakerna direkt från fabrik hem till privatpersoner världen över. Genom att slopa västerländsk standard i form av löner eller kontroller av varor, och genom att slopa hela grossist- och butiksledet, går det att hålla kostnaderna nere på en global minimumnivå. Att det fortfarande råder fri global frakt från Kina, då landet är klassat som ett utvecklingsland av FN:s postorgan Universal Postal Unions, innebär dessutom att det är billigare att skicka paket mellan Peking och Stockholm än mellan två adresser inom Stockholm. Därtill har den inhemska detaljhandeln, inte minst inom klädindustrin, bevittnat hur utländska e-handelsföretag får fler svenska kunder – utan att ha några anställda i landet.

Ett tydligt exempel är Zalando.

– De har noll anställda och noll butiker i Sverige och ändå sålde de kläder till svenska konsumenter för en miljard kronor under fjolåret. Men för att lyckas med det har de också anställt 1 300 personer som arbetar med plattformen.

Även om flera svenska klädföretag var tidiga med e-handel, har det varit svårt för många svenska modeföretag att växa utomlands på nätet. Samtidigt, under 2015, köpte svenskar varor från utlandet för mellan 10 och 15 miljarder kronor.

– Ungefär en tredjedel av det avser kläder. När vi handlar kläder för cirka 4 miljarder kronor utomlands förklarar det klädhandelns svaga utveckling på hemmaplan. Delar av den inhemska konsumtionen har ju flyttat ut.

Svensk Handel är en arbetsgivarorganisation med facket som motpart. Att organisationens chefsekonom pratar om hotet från utlandet skulle kunna ses som ett led i att försöka hålla löneutvecklingen i schack ­inför nästa års avtalsrörelse. Riktigt så enkelt är det inte (även om Arnberg förespråkar en mer diversifierad lönespridning) men som organisation är de för alla sorters handlare: små, stora eller de på nätet.

– Men den låga räntan har boostat konsumtionen, vilket gör att handlare inte inser hur bråttom det är att växla om. Sverige är i ett läge där små handlare riskerar att slås ut helt. Inom tio år har vi nog helt andra medlemmar än de vi har i dag, säger han och tillägger:

– En sund utveckling är att ha färre butiker och i stället lägga pengarna på att utveckla den egna plattformen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.