Storbolagen stiger på börsen

Stockholmsbörsen höll fast vid sin uppgång under tisdagseftermiddagen. Omsättningen var inte mycket att skryta med men flera tungviktare noterade uppgångar. En positiv öppningshandel i USA gav stöd och SAX-index noterades 1,1 procent högre.

De amerikanska börserna inledde tisdagen uppåt efter att investerarna bestämt sig för att det återigen finns tecken på att ekonomin kommer att återhämta sig i början av nästa år. Nasdaq Composite index hade efter en knapp halvtimme stigit 0,7 procent medan Dow Jones index gått upp 0,2 procent.

Till vinnarna i USA hörde operatören Sprint efter att ha meddelat att intäkterna under innevarande kvartal kommer att bli cirka 40 procent högre än samma period förra året. Sprint räknar också med att nästa år kommer att sluta med en tillväxt på 30 procent.

I Stockholm höll börsen fast vid uppgången även om omsättningen var tämligen dålig. De flesta branscherna noterades högre på eftermiddagen.

Astra Zeneca fortsatte sin kapitalmarknadsträff på tisdagen och enligt analytiker som Nyhetsbyrån Direkt talat med på plats har inte några överraskningar presenterats. Analytikerna är ändå nöjda med vad de hört och anser att Astra Zeneca är på rätt väg i sin utveckling.

BNP Paribas håller kanske inte med eftersom banken på tisdagen sänkte sina prognoser för Astra Zeneca. Rekommendationen Neutral står dock fast och Morgan Stanley upprepade också sin rekommendation Market Outperform på tisdagen. Aktien noterades på eftermiddagen 8 kronor högre på 480 medan Pharmacia backat 1 krona till 470.

Ericsson och Nokia var inte heller något undantag i den allmänna uppgången på börsen. Ericsson steg 1,50 till 59 kronor och Nokia 8 kronor till 253. Telia steg 50 öre till 47,70 trots att JP Morgan kapat sin riktkurs för aktien med 3 kronor till 44. Banken anser dock fortfarande att Telia förtjänar att handlad med en premie jämfört med sina konkurrenter tack vare en stark balansräkning.

Kinnevik fick draghjälp av Enskilda under tisdagen. Enligt Nyhetsbyrån Direkt har Enskilda släppt en färsk analys av aktien och banken var också största nettoköpare under dagen då Kinnevik steg 6 kronor till 163,50.

Skandia steg 1 krona till 80 efter att ha presenterat en ny organisation där tre affärsenheter samt tre globala affärsenheter inrättas. I samband med omorganisationen blir Ulf Spång ny chef för Europadivisionen och i hans ställe kliver Jan Erik Back in som ekonomichef och Michael Wolf som finanschef.

Den amerikanska lastbilstillverkaren Navistar släppte sin kvartalsrapport under dagen och vinsten per aktie blev 11 cent vilket var mer än analytikerna hade räknat med enligt First Calls sammanställning. Bolaget säger sig räkna med att den nordamerikanska marknaden för tunga lastbilar kommer att backa 6 procent nästa år räknat i volym. Volvos aktie noterades på eftermiddagen 4 kronor högre på 172.

Bankerna gick lite knackigt i Stockholm under dagen. Enligt Finansinspektionen har de fyra storbankerna sammanlagt skulder till den amerikanska energijätten Enron, som begärt sig själv i konkurs, på 1 miljard kronor. Hur fördelningen ser ut vill FI dock inte säga, enligt Finanstidningen. Föreningssparbanken noterades 50 öre lägre på 120,50 och SEB 2 kronor lägre på 91. Även Nordea backade medan Handelsbanken steg något.

Verkstadsbolagen klarade sig bättre och Atlas Copco steg 4 kronor till 234,50 medan Sandvik gick upp 3,50 till 232 kronor. ABB kan komma att få sänkt kreditbetyg från Standard & Poors men aktien steg ändå 3,50 till 112 kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.