Storföretagen dröjer med betalningarna
I spåren av det hårdnande ekonomiska klimatet har flera storföretag under hösten slirat med sina betalningar. För drygt en månad sedan uppmanades Ericssons ekonomichefer, i ett internt mail från finansavdelningen, att försöka skjuta upp betalningarna eftersom kassaflödet återigen var negativt och i dagarna har Volvo Global Trucks skickat ut brev till sina underleverantörer där de kräver längre betalningstider.
Utvecklingen tar sig uttryck i att många underleverantörer nu både söker professionell hjälp med att driva in betalningar och ser över sina egna betalningsrutiner. Ett sådant är Manpower, som bland annat har Ericsson som storkund.
”Just Ericsson hade vi problem med i våras, men det berodde på en rutinomläggning och där ser vi inga problem nu”, säger Mats Sävstam, VD för Manpower.
”Däremot märker vi tydligt att flera stora koncerner ser över sina betalningsvillkor, vilket givit upphov till en del omförhandlingar och diskussioner. Dessutom har vi själva blivit noggrannare med att följa upp fakturor, och mer restriktiva när vi tar in nya kunder. Idag tittar vi på deras betalningsförmåga innan vi tar emot dem, det gjorde vi inte för ett år sedan.”
På Kronofogdemyndigheten har antalet betalningsförelägganden ökat jämfört med förra hösten.
”Målmängden, det vill säga det totala inflödet av ärenden, ligger 16 procent högre än för tolv månader sedan, sett över hela riket. Vi har inte sett några tecken på att takten mattas, tvärtom tror jag att det kommer att fortsätta”, säger Anne-Charlotte Josvall, chef för betalningsföreläggandeenheten.
”Majoriteten är företag som behöver hjälp att få in pengar från antingen privatpersoner eller andra företag. Vilken typ av företag det är kan vi dock inte se eftersom lagen inte tillåter att vi mäter sådant.”
Även flera av de privata företag som arbetar med skuldhantering och inkasso har noterat en ökad efterfrågan på kredithanteringstjänster. Ett sådant är norska skuldhanteringsföretaget Aktiv Kapital, noterat på Oslobörsen och till största delen ägt av skeppsredaren John Fredriksen, som omsätter cirka 100 Mkr i Sverige.
”Storföretagen har alltid varit ganska dåliga på att betala, vi har nog skickat inkassobrev till de flesta bolag på börslistorna”, säger Erik Delking, VD för AK Finans, som tillsammans med systerbolaget Svensk Kapitalinkasso utgör den svenska verksamheten.
”Vi märker att likviditeten i marknaden är sämre än för 6-12 månader sedan. Dels tar det sig uttryck i form av längre betalningstider, dels i en ökning av antalet inkassokrav per klient. Det är svårt att specificera vilken del av marknaden som är värst drabbad, men fortfarande är IT- och databranschen bland de mest utsatta.”
Kredithanteraren Faktab Finans har hittills inte sett någon direkt ökad efterfrågan på sina tjänster, men noterar däremot en omsvängning av kundföretagens prioriteringar.
”Kunderna ber i mycket större utsträckning än tidigare om hjälp med betalningsrutiner, till exempel med rådgivning om när man ska stänga av en kund som inte betalar eller hur man tar fram nya kreditmodeller. En del har gått så långt som att införa förskottsbetalning”, säger VD Krister Fingal.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.