Stororder lyfter ABB

Kurserna på Stockholmsbörsen fick en stabil start på måndagen efter att de asiatiska börserna visat en positiv tendens. De ledande Europabörserna hade en oregelbunden utveckling.

AFV Generalindex var klockan 13.15 upp med 0,4 procent till 361 medan OMXS30-index steg med 0,3 procent till 1.143. Omsättningen uppgick till 11,2 miljarder kronor.

”Fortfarande bra handel trots att vi närmar oss storhelger och man kan vänta sig att allt fler stänger böckerna för året. Imponerande också att vi bygger vidare på förra veckans stora uppgång. Men alternativen till aktier är inte många och det finns fortfarande mycket kapital som ska placeras”, säger en institutionsmäklare till Nyhetsbyrån Ticker.

Kraft- och automationsföretaget ABB stärktes med 2,75 kronor till 121 då bolaget fick en order värd 450 miljoner dollar från Qatar General Electricity and Water Corporation. Ordern avser tre transformatorstationer och ett telekommunikationspaket för stöd av landets projekt att öka kraftförsörjningen i områden med hög efterfrågan för elektricitet. Ordern är bokad i orderingången för det fjärde kvartalet.

Oljesektorn fick stöd av den nordiska storaffären där Norsk Hydro och Statoil slår samman verksamheterna inom olja och gas. Fusionen bildar världens största operatörsbolag i offshoresektorn. Lundin Petroleum ökade 2 kronor till 72,25 och PA Resources 1,50 kronor till 64.

Vitvarukoncernen Electrolux tappade 1 krona till 136 kronor. Vitvarubranschens volymer föll 9,7 procent i november jämfört med samma månad ifjol, visar statistik från branschorganisationen Aham.

Forskningsbolaget Active Biotech föreslår en garanterad nyemission på cirka 240 miljoner kronor. För varje tolvtal gamla aktier ges rätt att teckna en ny för 60 kronor. Motivet till emissionen är att möjliggöra fortsatt utveckling av bolagets kliniska portfölj. Active Biotech räknar med att efter emissionen ha drygt 300 miljoner kronor i kassan. Efter en milstolpsbetalning som Active Biotech erhöll från Teva uppgick kassan under första veckan i oktober till 137 miljoner kronor. Aktien handlades ned 1,75 kronor till 79,25.

Kullagerkoncernen SKF klättrade 1,75 kronor till 123,50. Fondförvaltaren Alecta har ökat innehavet med knappt 0,9 miljoner B-aktier. Efter transaktionen uppgår innehavet till motsvarande 5,2 procent av kapitalet och 4,8 procent av rösterna.

Teknikbolaget CTT Systems meddelade idag om att Zonal Drying återigen kommer att installeras som standardsystem på alla Boeings passagerarflygplan. Aktien rusade upp 12 kronor motsvarande 33,4 procent till 47,90.

Internetannonsförmedlingsföretaget Tradedoubler trycktes ned 10,50 kronor till 201,50. Bolaget har, enligt uppgifter i media, under senare tid fört strukturdiskussioner med olika parter, men idag förs inga sådana samtal.

Fastighetsbolaget Fast Partner steg 1,80 kronor till 41 sedan de förvärvade fastigheter i Gävle och Stockholm för 744 miljoner kronor. Driftnettot ligger vid cirka 94 miljoner kronor på årsbasis under de närmaste fyra åren, och bedöms ge en direktavkastning på minst 9 procent på längre sikt. Detta motsvarar ett resultattillskott på 1,25 kronor per aktie.

Rederiföretaget Transatlantic var upp 50 öre till 50,75 kronor efter beskedet om att bolaget, genom det hälftenägda bolaget TransViking, ingått avtal med finska företaget Finstaship om att chartra ut ett av sina kombinerade ankarhanterings/isbrytarfartyg för en period om sex månader med en möjlighet till förlängning om två månader. Avtalet börjar gälla från maj 2007.

Programvarubolaget Readsoft är en av besvikelserna under det annars starka börsåret 2006. Nästa år bör bli betydligt trevligare för aktieägarna, bedömer Dagens Industri och rekommenderar köp. Aktien höjdes 1,60 kronor till 27,70. SkyCom trycktes upp 2 öre till 79 öre kronor då bolaget köpte bredsoperatörerna Bredband2 och ABC bredband samt bredbandstelefonioperatören Digisip. Säljare är E-Business. Genom förvärvet får Skycom fler än 60.000 uppkopplade kunder.

Drillcon har erhållit en order från LKAB, värd cirka 10 miljoner kronor inklusive option, på diamantborrning i Malmberget för år 2007 omfattande 15.000 borrmeter med en option för LKAB på ytterligare 5.000 borrmeter. Aktien avancerade 25 öre till 4,45 kronor.

EIAB, El & Industrimontage, har fått en order i samband med moderniseringen av Söderledstunneln i Stockholm. Ordervärdet uppskattas till cirka 100 miljoner kronor. Aktien adderade 2 kronor till 50,50.

Nyhetsbyrån Ticker

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.