Inte många glädjeämnen i Storskogens Q2-rapport

Storskogens rapport för det andra kvartalet såg vid en första anblick bra ut. Under ytan simmar dock en negativ organisk Ebita-tillväxt och ett fortsatt svagt kassaflöde till följd av lageruppbyggnad.
Inte många glädjeämnen i Storskogens Q2-rapport -
Storskogen
Börskurs: 13,50 Antal aktier: 1 664,0 m
Börsvärde: 22 464 miljoner Nettoskuld: 15 815 miljoner
VD: Daniel Kaplan Ordförande: Annette Brodin Rampe

Börsens allra vildaste förvärvskonglomerat Storskogen (13,50 kr) kom igår 16/8 med sin halvårsrapport. Kvartalssiffrorna var lite bättre än analytikerkåren tippat.

Det av börsplacerarna numera hårdbevakade kassaflödet var återigen dåligt men kanske inte på det vis som inbjuder till blankarattack. De i första kvartalet höga kundfordringarna har minskat och den svaga kvartalssiffran hängde nu ihop med ökade lager.

Något som varit nödvändigt för att hantera komponentbrister – men som ledningen nu säger är möjligt att rationalisera ned.

Affärsvärldens huvudscenario 2022E 2023E 2024E
Omsättning 32 000 35 840 36 557
 – Tillväxt +83% +12% +2%
Rörelseresultat (Ebita) 2 880 3 226 3 290
 – Rörelsemarginal 9,0% 9,0% 9,0%
Resultat efter skatt 1 601 1 866 1 909
Vinst per aktie 0,96 1,12 1,15
Utdelning per aktie 0,10 0,11 0,12
Direktavkastning 0,7% 0,8% 0,9%
Operativt kapital/omsättning 48% 48% 48%
Nettoskuld/EBITA 5,5 4,9 4,4
P/E 14,6 12,5 12,2
EV/EBITA 13,6 12,2 11,5
EV/Sales 1,2 1,1 1,0
Kommentar: Rörelsevinst exklusive förvärvsavskrivningar och jämförelsestörande poster. Nettoskuld inklusive tilläggsköpeskillingar mm.

Den stora frågan rör emellertid inte kvartalet utan om hur hållbart Storskogen-bygget är på sikt. En undersökning som Afv publicerade i juli (länk härintill) pekade på att vinsterna i förvärvade bolag snarast tenderar minska efter att de konsoliderats i Storskogen.

Storskogens halvårsrapport Q2 2022 RTM ink alla förvärv
Omsättning, Mkr 9059 35728
Rörelsevinst , Mkr 681 i.u
Justerad rörelsevinst, Mkr 877 3682
 – organisk ökning -3% i.u
 – rörelsemarginal 9,7% 10,3%
Löpande kassaflöde, Mkr 335 i.u
Vinst/aktie, kr 0,25 i.u
Kommentar: Bolaget anger utvalda nyckeltal för utvecklingen rullande 12 månader (RTM) inklusive alla avtalade förvärv. Det anges till höger ovan. I.u=ingen uppgift. Justerad rörelsevinst exkluderar förvärvsrelaterade avskrivningar och jämförelsestörande poster.

Det finns inga direkta lugnade besked på den punkten i rapporten.

Organisk genomklappning

Bolaget verkar ha slutat redovisa organisk vinst- och omsättningsutveckling på kvartalsbasis. Siffror finns endast för halvårets utveckling. De pekar på tydlig försämring i Q2.

Hela koncernen minskade den justerade organiska rörelsevinsten med 3% januari-juni. I Q1-rapporten var motsvarande siffra +7% för januari-mars. Det tyder på en riktig genomklappning. Av bolagets tre affärsområden är det två vars organiska vinst minskat sedan årsskiftet, Tjänster (-13%) och Handel (-9%). Det tredje området är Industri som har ökat med 19%.

En svag organisk utveckling ligger i linje med att Storskogens förvärvade enheter inte presterar särskilt bra i sin nya ägarmiljö – men konjunktur, inflation och annat spelar förstås också en roll. VD Daniel Kaplan pekar exempelvis på att två handelsbolag står för ett stort negativt bidrag på grund av kontrakt som kräver leverans till fasta priser i en ny inflatorisk miljö. Det står dock klart att det är fler än ett fåtal av Storskogens portföljbolag som inte tickar på friktionsfritt. ”Framöver kommer Storskogen öka sitt fokus på operationella förbättringar”, heter det i VD-ordet.

Ökad skuldbörda

Förvärvsmaskinen Storskogen har tuffat på – även om ledningen i Q1 flaggade för en dämpad förvärvstakt. Under Q1 köptes bolag för drygt 5 miljarder. Det följs i Q2 upp med investeringar på ytterligare nära 4 miljarder.  Det är som tidigare en stor spridning på verksamheter och geografier. Koncernens första förvärv i Singapore genomfördes i maj. I UK köptes en relativt stor lager- och datahallsbyggare och i Sverige en ledande distributör av kosmetika.

Nettoskulden var nära 16 miljarder kr inklusive samtliga betalningar för att äga 100% av de bolag som finns i Storskogens portfölj. Detta beräknar Afv till 3,3 gånger rullande Ebitda. En hög nivå. Storskogens mål är 2-3x men då räknar de inte in tilläggsköpeskillingar och minoritetsoptioner i skulden. Det kan utan tvivel bli tal om att inte bara dämpa utan helt slopa förvärvsstrategin om vinstnivån börjar ta skada under den osäkra hösten. Och utan förvärvstillväxten känns Storskogen som ett rätt mediokert bolag och lär värderas som sådant.

Skogsröjning?

Storskogen pratar nu explicit i sin rapport om att möjligen att sälja vissa bolag framöver. Det skulle i fall ske på grund av svårlösta operativa problem och att Storskogen inte varit rätt ägare. Det låter på ledningen som att detta endast är undantagshändelser men skeptikern undrar förstås om det inte kommer vissa sig gälla större delar av portföljen.

Aktien kapad

Allt som allt rätade inte halvårsrapporten ut många frågetecken. Snarare skapades nya då den organiska Ebita-tillväxten visar på en total genomklappning i Q2. Nu väntar i värsta fall ett eldprov i form av en lågkonjunktur. Storskogen lyfter fram koncernens diversifierade natur som en tillgång i ett sådant scenario.

Aktien? Efter kursraset på över 75% i år är premievärderingen historia. Det går att se uppsida om lönsamheten håller sig kring nuvarande nivå. Men i ett lite mer pessimistiskt scenario är nedsidan skrämmande. Afv ser ingen anledning att ändra inställning till aktien efter rapporten och har fortfarande svårt att se lockelsen givet värdering och operationella utmaningar.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF