Största flaskhalsarna inom tyska byggindustrin på 30 år

Den tyska byggindustrin dras med de största flaskhalsarna sedan 1991, vilket har lett till en temporärt minskad byggaktivitet under april. Det visar senaste Ifo-undersökningen.
Största flaskhalsarna inom tyska byggindustrin på 30 år - morka-moln-tyskland-900
Foto: Markus Schreiber/TT
Av de utfrågade bolagen uppgav 23,9% att de har problem med att få byggnadsmaterial i tid. Detta är en markant ökning från 5,6% i mars.

”Det vi hör från branschen är att det finns brist på material på många ställen. Samtidigt har priserna stigit på grund av försörjningssvårigheter på flera marknader: till exempel byggstål, virke och syntetiska material som isolering och plåt, säger Ludwig Dorffmeister, Ifo-expert inom byggbranschen.

Dorffmeister pekar ut pandemin som ett av skälen till flaskhalsarna, då det fått bolagen att skala ned på kapaciteten. Samma aktörer fick sedan svårt att hinna ikapp en efterfrågan som ökade snabbare än väntat.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.