Strategiändring får fart på Aspiro

Det norska mediehuset Schibsted planerar för en stor extrautdelning i mobiltjänstföretaget Aspiro. Totalt kan minst 100 miljoner skiftas ut. Aktien rusar.

 

Det lilla mobiltjänstföretagetAspiro, baserat i Malmö, har länge fört en tynande tillvaro på börsen. Bolaget, som noterades som ett förhoppningsbolag mitt iit-bubblani mars 2000, handlades då till 40 kronor, men har sedan dess backat till under en krona.

På fredagen meddelade bolaget, som bland annat säljer ringsignaler och mobilspel, en strategiändring, som satte fart på aktien. För första gången sedan introduktionen kan bolagets aktieägare se fram mot en utdelning. På initiativ av bolagets huvudägare, norska mediehusetSchibsted, kallar bolaget till extrastämma för att överföra bundet eget kapital till fritt eget kapital. Totalt handlar det om en nedskrivning av bolagets aktiekapital med 145 miljoner kronor för att komma åt bolagets överskottslikviditet.

Hur mycket som sedan kan delas ut till aktieägarna är inte klart ännu. I kassan finns 92 miljoner kronor och sedan tillkommer nettointäkterna vid en försäljning av affärsområdet Sök, som just nu bjuds ut för 170 miljoner kronor. Huvuddelen av den kommande extrautdelningen går till Schibsted, som har 43 procent av aktierna.

Enligt vd vid bolaget,Gunnar Sellæg, har företaget ändå kvar det kapital som behövs för att vidareutveckla företaget:

– Det kapital som eventuellt blir över efter detta kan delas ut till aktieägarna. Det är inte något mål för Aspiro att vara överkapitaliserat, säger han.

Beskedet fick aktien att rusa. Vid 10-tiden var kursen upp 20 procent.

Efter kursuppgången är bolagets börsvärde 220 miljoner kronor. Bolaget har samtidigt nära 100 miljoner kronor i kassan, vilket värderar rörelsen till måttliga 120 miljoner kronor.

Aspiro har samtidigt stött på problem på andra håll. Det gäller bolagets försäljning av den lönsamma delen av verksamheten. I juli i år tecknade bolaget ett avtal med norska Opplysningen om att sälja Aspiros sökverksamhet för 170 miljoner kronor. Men försäljningen har stött på patrull sedan den norska konkurrensmyndigheten gjort bedömningen att en affär skulle resultera i en allt för stor marknadsdominans. Beskedet kom så sent som i slutet av oktober:

– Vi är oeniga med myndighetens bedömning men jobbar vidare med en försäljning, säger Gunnar Sellæg.

Bolagets försäljning ökar men lönsamheten är mager, visar bolagets kvartalsrapport som också presenterades på fredagen. Under årets första nio månader ökade försäljningen med 3 procent till 275 miljoner kronor. Enligt Gunnar Sellæg är det en god siffra och han märker inga effekter av finanskrisen:

– Vi har en stor business i Baltikum( cirka 20 procent av verksamheten) som har recession. Där har vår försäljning ökat sedan andra kvartalet och med 50 procent sedan tredje kvartalet förra året, säger han.

Aspiros verksamhet som bolaget planerar att behålla, främst mobilunderhållning och tjänster till mobiltelefoner, gick under det senaste kvartalet med en förlust före skatt på 7,7 miljoner kronor. Enligt vd Sellæg kan förlusten förklaras av engångskostnader till följd av nedläggningar av delar av verksamheten under året. Hittills under året, niomånadersperioden januari – september, var förlusten före skatter 23 miljoner kronor. Om de delar av verksamheten som ska säljas räknas in går bolaget i stället med vinst, under kvartalet var vinsten (efter skatt) 6 miljoner kronor. Under niomånadersperioden var motsvarande siffra 10 miljoner kronor.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.