Svag amerikansk handel pressade i slutet

Stockholmsbörsen snubblade ordentligt efter nyheten om att den pakistanska oppositionspolitikern Bhenazir Bhutto omkommit i samband med ett attentat, och lyckades inte hitta kraft att ta sig tillbaka på plus trots en återhämtning bland de ledande europeiska börserna.

Vid stängning noterades OMXS30 ned 0,5 procent på 1.073,7 med en blygsam omsättning på 11,7 miljarder kronor.

Strax efter klockan 14 rapporterade media att Bhenazir Bhutto skadats vid ett attentat i Pakistan, och något senare meddelades att hon avlidit av sina skador. Nyheten fick börserna i Europa och senare USA att vända tvärt nedåt. Stockholmsbörsen bytte en uppgång på 0,3 procent strax innan klockan 14 till en lika stor nedgång en dryg timme senare. De stora europeiska börserna tog sig sedan tillbaka till positivt territorium, medan Stockholm följde den negativa utvecklingen i USA där börserna reagerade negativt på svag ekonomisk statistik i kombination med nervositet för vidare oroligheter i Pakistan.

Teliasonera och Millicom hjälpte upp börsen och satte teleoperatörssektorn på vinnarplatsen för dagen. Tyngde gjorde Ericsson, Astrazeneca, Sandvik samt bankerna.

Den ryska mobiloperatören Megafon redovisade ett resultatlyft på 26 procent jämfört med samma period i fjol. Efter skatt summerade bolaget sitt kvartalsresultat efter skatt till 420 miljoner dollar. Försäljningen steg samtidigt med 11 procent.

Teliasonera, som äger knappt 44 procent av aktierna i bolaget, lyfte 0,8 procent, till 59:50 kronor.

Millicom steg 4,3 procent till 784 kronor per aktie, efter att under morgonhandeln ha tagit sig över 800- kronorsnivån i ett svar på en stängningskurs på drygt 809 kronor i New York på onsdagen. Millicom-aktien har stigit 81,5 procent sedan årsskiftet, men ligger väl under sin årshögstanotering på 818 kronor.

Kombinerat med uppgången i Teliasonera bidrog det till att lyfta teleoperatörerna mest sett som sektor, trots en nedgång för Tele2:s B-aktie med 1,0 procent till 127:50 kronor.

Trots stigande metallpriser tappade Boliden 1,5 procent till 79:75 kronor, medan Lundin Mining sjönk 0,8 procent till 60:75 kronor.

Lundin Petroleum aviserade på torsdagsmorgonen att bolaget säljer av 10 procent av produktionslicensen PL 304 på den norska kontinentalsockeln till Aker Exploration. Efter transaktionen uppgår ägarandelen till 50 procent. Försäljningen togs emot ljummet av marknaden och aktien stängde oförändrat på 67:50 kronor.

Vostok Gas redovisade ett beräknat substansvärde per den 21 december till 602:73 kronor per aktie, enligt ett pressmeddelande. Räknat i dollar ökade substansvärdet med 2,4 procent under vecka 51. Kursutvecklingen för Gazproms ADR var en uppgång med 2 procent under samma vecka.

Vostok Gas backade 1,6 procent till 546 kronor per aktie.

Volvo meddelade på torsdagsmorgonen att bolaget återkallat 125.000 lastbilar i Nordamerika för att reparera ett fel i bromssystemet, men kostnaden för detta kommer inte att spela någon nämnvärd roll för resultatet säger bolagets presstjänst till Nyhetsbyrån Direkt. B-aktien stängde ned 0,5 procent på 109:50.

Nibe fortsatte de senaste dagarnas uppgång med ett ytterligare avancemang på 4,3 procent till 78:25 kronor per aktie. Aktien har därmed stigit med 32,6 procent den senaste månaden, men är dock fortfarande ned drygt 30 procent sedan årsskiftet.

Nyhetsbyrån Direkt

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.