Svag rapport från Elekta

Medicinteknikbolaget Elekta levererade ännu en svag rapport på torsdagen. Bolaget går med förlust.

Medicinteknikbolaget Elekta, som tillverkar utrustning för att behandla cancer, har fortsatta problem med lönsamheten. Under bolagets första kvartal i det brutna räkenskapsåret, perioden maj till juli, som redovisades på torsdagen faller omsättningen med 16 procent jämfört med motsvarande period under det förra räkenskapsåret. Omsättningen uppgick under den senaste tremånadersperioden till 1882 miljoner kronor.

Bolaget gör förluster och redovisar ett underskott i rörelseresultatet. Rörelseresultatet uppgick till minus 34 miljoner kronor, vilket kan jämföras med underskottet under motsvarande period 2015, som uppgick till 93 miljoner kronor.

Efter skatt uppgick resultatet till ett minus på 64 miljoner kronor (-129 miljoner kronor).

 

LÄS MER:

 

Bolagets nye vd Richard Hausmann säger ändå i en kommentar att bolaget gör framsteg på vägen mot en högpresterande verksamhet..

Hausmann nämner bland ett fåtal glädjeämnen i rapporten att bruttoorderingång ökade med 4 procent under kvartalet och att Elekta vunnit ett antal affärer som enligt Hausmann har strategisk betydelse.

Han konstaterar också att han är nöjd med utvecklingen i Kina, som har varit ett problemområde för Elekta i flera år. Däremot verkar konsolideringen bland de amerikanska sjukhusen och den ekonomiska krisen i Sydamerika slå fortsatt hårt mot Elekta:

Orderingången i Nord- och Sydamerika minskade med 16 procent. Det var /…/under våra förväntningar och vi har vidtagit åtgärder för ett förbättrat resultat, skriver Elekta i rapporten.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets