Svagt nedåt på börsen

Stockholmsbörsen stretade emot de negativa influenserna från gårdagens nedgång i USA. Läkemedelsbolagen höll emot i den tidiga handeln och utvecklingen för resten av börsen var lite splittrad. SAX-index noterades 0,1 procent lägre efter en knapp timme.

De amerikanska börserna föll under tisdagskvällens handel och Nasdaq Composite index slutade 2,8 procent lägre medan Dow Jones index tappade 0,8 procent. Olja och läkemedel klarade sig bäst bland branscherna och bland de svenskrelaterade aktierna backade Ericsson och Nokia medan Astra Zeneca och Pharmacia steg.

Även i Stockholm fortsatte börsen nedåt när handeln kom igång på onsdagen. Efter en knapp timme började dock vissa aktier att visa tecken på liv och det var läkemedelsbolagen som tog täten.

SCA har köpt det amerikanska mjukpappersbolaget Encore Paper för 92 miljoner dollar, cirka 1 miljard kronor. I och med köpet ökar SCA sin marknadsandel på området i USA till cirka 19 procent. Under det första året efter förvärvet väntas Encore bidra till vinsten per aktie med 20 öre.

Skogsbolagen gick inte särskilt bra i USA under tisdagen men klarade sig bättre i Stockholm. SCA steg 1,50 till 257,50 och Holmen 2 kronor till 241. Stora Enso backade däremot 3,50 till 135,50.

Ericssons marknadschef Jan Wäreby säger till Dagens Industri att Sony Ericssons första mobiltelefon med inbyggd kamera kommer att presenteras under nästa år. Tidningen Mobil har hittat bilder på en telefon från bolaget som är mycket lik Nokias 7650 som presenterades i måndags.

Tyska Siemens säger till Financial Times att bolaget för samtal med flera tillverkare om ett samarbete inom mobiltelefoner. Enligt styrelseledamoten Volker Jung kan ett samriskbolag med en japansk tillverkare vara på gång.

Ericsson inledde onsdagen 1 krona lägre på 55, något bättre än slutkursen i USA, medan Nokia noterades 3 kronor ned till 250.

Läkemedelsbolagen klarade sig bra i USA och var också en positiv influens i den tidiga handeln i Stockholm på onsdagen. Astra Zeneca steg 10,50 till 490 kronor medan Pharmacia letade sig 1,50 högre till 486 kronor.

Sintercast redovisade sitt niomånadersresultat på onsdagsmorgonen. Förlusten blev 23 Mkr och bolaget spår ett negativt kassaflöde både i år och nästa år. Pengarna i bolaget väntas räcka till mitten av nästa år och frågan om ny finansiering skjuts fram till början av 2002. Aktien var oförändrad på 54 kronor.

Morgan Stanley har justerat ned sin rekommendation för Tietoenator till Neutral. Samtidigt upprepar banken rekommendationen Starkt köp för Eniro efter köpen av Direktia och Scandinavia Online. Tietoenator får samtidigt en köprekommendation av Affärsvärlden. Aktien föll 6 kronor till 272 medan Eniro gick upp 1 krona till 73,50.

Det tyska industrikonglomeratet MAN, vars lastbilsdivision pekats ut som en tänkbar köpare av Volvos Scaniaaktier, rapporterade sitt resultat på onsdagen. Vinsten sjönk till 68 miljoner euro. Lastbilsdivisionen spås nästan nå breakeven i det fjärde kvartalet. Reaktionen på siffrorna i Stockholm blev en nedgång på 3,50 till 176 kronor för Scania medan Volvo steg 1 krona till 170.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.