Inflation
Svagt stigande inflation
De svenska konsumentpriserna (KPI) var upp med 0,1 procent i mars jämfört med månaden innan, enligt statistik från SCB. I årstakt var KPI +0,2 procent, vilket kan jämföras med +0,1 procent under månaden innan.
Analytikernas förväntningar var att årstakten skulle uppgå till +0,3 procent och månadstakten till +0,2 procent, enligt SIX News sammanställning av nio analytikers estimat. Förväntningarna för årstakten sträckte sig mellan +0,1 till +0,4 procent med en median på +0,3 procent.
Till den totala uppgången i månadstakt bidrog säsongsnormala prishöjningar på kläder och skor (3,3 procent) med 0,2 procentenheter och högre drivmedelspriser (3,1 procent) med 0,1 procentenhet. Uppgången motverkades av lägre el- och bränslepriser (-1,2 procent) samt prissänkningar på böcker (-40,2 procent) under den årliga bokrean, som fick ett större genomslag på KPI än tidigare år. Dessa båda prisnedgångar bidrog med 0,1 procentenhet vardera, enligt SCB.
I årstakt påverkade högre priser på livsmedel och alkoholfria drycker (2,0 procent) inflationstakten uppåt med 0,3 procentenheter i mars. Prishöjningar inom restaurang och logi (2,5 procent) samt höjda hyror (1,7 procent) bidrog samtidigt uppåt med 0,2 procentenheter vardera. Högre priser på alkoholhaltiga drycker och tobaksvaror (3,6 procent) bidrog med ytterligare 0,1 procentenhet, skriver SCB.
Lägre räntekostnader för egnahemsägare (-12,7 procent) och lägre drivmedelspriser (-4,8 procent) jämfört med samma period föregående år påverkade samtidigt inflationstakten nedåt med 0,5 respektive 0,2 procentenheter i mars.
Den underliggande inflationen, mätt som KPIF (inflationen vid konstanta räntor), var +0,9 procent i årstakt, att jämföra med +0,9 procent månaden innan. Analytikerna hade räknat med en årstakt om +1,0 procent.
Månadstakten för KPIF uppgick till +0,1 procent, vilket kan jämföras med analytikernas förväntningar vid +0,3 procent.
Harmoniserat index för konsumentpriser, HIKP, låg på +0,7 procent i årstakt (+0,7 procent månaden innan).
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.