Svårfunna fynd i gruvan

Boliden och Lundin Mining har utvecklats bättre än Stockholmsbörsen i år. Men lönsamheten inom gruvsektorn är betydligt lägre än rekordåret 2006.

Sedan börstoppen i somras har världens 30 största gruvbolag sjunkit med 21 procent i median. Med få undantag nådde gruvbolagen sin högsta lönsamhet under 2006, det vill säga innan den så kallade supercykeln nådde sin topp 2007. Åtta år senare är branschen en bra bit från toppnivån.

Den senaste tidens ras i järnmalmspriset har fått Northland Resources att kasta in handduken och stänga Pajala­gruvan. Statliga LKAB har infört anställningsstopp och tappar en stor del av sin lönsamhet på dagens prisnivåer. Dannemora Mineral är i rekonstruktionsfas. Trots fallet i järnmalmspriset planerar världens två största gruv­bolag, BHP och Rio Tinto, att fortsätta utöka järnmalmsutvinningen med nya gruvor. Med andra ord ser utsikterna för järnmalmspriserna svaga ut.

Lundin Mining meddelade nyligen att de förvärvar koppargruvor i Chile av Freeport-McMoran för 13 miljarder kronor, det i särklass största förvärvet hittills för bolaget. Kopparpriset har varit relativt stabilt i år samtidigt som zinkpriset har stigit kraftigt. Det har gynnat såväl Lundin Mining som Boliden vars aktier har stigit med 13 respektive 16 procent i år och därmed utklassat Stockholmsbörsen.

Världens tredje största gruvbolag är det brittisk-schweiziska råvaruhandelsbolaget Glencore som förvärvade gruvbolaget Xstrata under 2013. I somras gick rykten om en potentiell sammanslagning mellan Glencore och Rio Tinto, vilket skulle skapa världens största råvarubolag.

Sektorvärderingen ter sig inte särskilt attraktiv. Medianbolaget i vår lista har direktavkastningen 1,3 procent, p/e 24 och ev/ebit 17 på prognoserna för 2014 i databasen Factset. Jonas Elofsson

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.