”Svenska bolag är stabila”

GUNNAR LINDBERG
Förvaltare, ABN Amro/Alfred Berg. Ansvarig för Länsförsäkringars fastighets- respektive småbolagsfond.
Förvaltat kapital: 2,5 respektive 2 miljarder kronor.

Er fastighetsfond har ökat mest på börsen i år.
– Fastighetsfonden har gått upp med närmare 290 procent på tre år, vilket slår de flesta övriga bransch- och småbolagsfonder med råge. Förra året var det 46 procent. I år har vi över 20 procent i fastigheterna.
Om du ser framåt då. Vågar du tro mer på fastigheter?
-?Det är beroende av ränteutvecklingen. Bolagen hävdar att de kommer att klara en måttlig räntehöjning utan problem om det samtidigt blir en större aktivitet på uthyrningssidan med ett näringsliv som nyanställer och behöver mer lokaler.
Fastigheter på kort sikt?
-?Börsplacerare av mer kortfristig natur kan ändå få en viss rädsla när de ser räntehöjningar. Det hade vi exempel på i augusti när vi fick se ganska stora uttag ur fastighetsfonderna.
Vilken sorts bolag tittar du på nu?
-?Vi har möjlighet att gå in med 30 procent av fonden i övriga Norden. I dag har vi cirka 12 procent. Och det som är positivt med den här fonden, kontra många andra, är att vi har möjlighet att investera i byggbolagen också. Nu har vi cirka 20 procent av förmögenheten i byggbolag som NCC, Peab, Skanska, JM och norska Veidekke.
Varför är det bra?
-?Det är en bra balansering i en något skakigare räntemiljö men ändå i en fortsatt bra byggmiljö.
Ska ni satsa mer på rena fastighetsbolag i Finland och Norge?
-?Det är en process som får ta sin tid. Men det är ändå rimligt att anta att det norska elementet kommer att öka successivt.
Hur ser det ut i Finland?
-?I Finland är vi med i Sponda, Technopolis och Citycon.
Hur ser du på bolagens belåning?
-?I dag har sektorn som helhet sund finansiell struktur. Kassflödena är generellt sett goda och med utdelningar som är klart konkurrenskraftiga mot bankränta och ränteplaceringar i övrigt. Det gör att för många ränteplacerande institut kan fastighetsplaceringar vara ett bra alternativ.
Många utländska fas­tighetsfonder visar stort intresse för Sverige.
-?Det är en genomlyst och likvid marknad trots att den är relativt liten. Transaktionskostnaderna kan vara lägre här än i många andra länder.
Ser du någon risk att de blåser upp marknaden?
-?Den risken finns alltid. Det drabbar i så fall aktörerna som kan marknaden för dåligt, oftast de ensidigt finansiellt inriktade som är för dåliga på att bedöma den lokala marknaden. Som vi i Sverige när vi gick ut och köpte fastigheter i Europa under 1990-talet.
Är det risk för nedgångar just nu?
-?Självklart kan man få korrigeringar efter en sådan här kraftig uppgång. Och enskilda aktörer kan råka illa ut. Men de svenska börsbolagen är klart stabila.
Om du tittar framåt, har fastighetsfonden gått upp 20 procent till om ett år?
-?Jag har ingen uppfattning om det. Det beror på omvärldsfaktorer, men bolagen ser bra ut, kassaflödena är bra och vi tror inte på några kraftiga räntehöjningar.
Det låter inte som du tror på ett ras för branschen?
-?Tillfälliga sättningar, beroende på psykologin kring räntan kan man ju inte utesluta, men jag vill inte ta ordet ras i min mun.
Vilka aktier ser du som intressanta just nu utanför fastighetsbranschen?
-?I småbolagsfonden har vi övervikt i tillväxt, it och tech. Det finns ett antal bolag som är intressanta, konsulter som borde strukturera lite mer. Medicin- och medicinteknikbolag har du också möjligheter i.
Vilka aktier handlar det om?
-?Jag vill inte gå ut med enstaka bolag när vi bygger upp positioner.
Råvarurallyt?
-?Vi har varit med i Lundin Mining och Boliden. Vi har tagit hem en del av vinsten.
Vilka branscher ska man undvika?
-?Vi har hittills valt att undervikta skog.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.