”Svensk bostadsmarknad hetare än någonsin”

Bostadspriserna steg i september till nya rekordnivåer, skriver Bjurfors angående värderingsföretaget Valueguards HOX-index. Men SBAB säger att den dämpade prisutvecklingen kan ha att göra med ett trendbrott.
Bostad till salu. Bostadspriserna
Att antingen köpa en bostad eller ha över 15 år i kötid ska inte behöva vara de enda alternativen på bostadsmarknaden. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Prisindex för privatägda bostäder i Sverige, HOXSWE, steg med 0,3% i september. Priserna på bostadsrätter steg med 0,6% medan villapriserna gick upp 0,1%. Säsongsrensat var uppgången 0,5%, med en uppgång på 0,5 respektive 0,4% för bostadsrätter och villor.

Bjurfors skriver att ”svensk bostadsmarknad är hetare än någonsin”. Samtidigt noterar SBAB:s boendeekonom Claudia Wörmann att priserna stiger i lägre takt än tidigare.

”Om vi får se en dämpad prisutveckling även i oktober och november kan man tala om ett trendbrott. Jag vill ha ytterligare ett par månader på mig för att konstatera det”, säger hon.

Mäklarkedjan Erik Olsson skriver att det är rimligt att bostadsmarknaden påverkas när effekterna av pandemin ändras.

”Du som vill förutsäga hur marknaden utvecklas bör följa i vilken mån vi återgår till att arbeta på det ”gamla” kontoret. Det påverkar bostadsbehovet. Följ även hur mycket konsumtionen av annat, som konkurrerar med bostadsutgifterna ökar. Det är lättare att lägga pengar på boendet när krogen är stängd”, skriver de.

Samtidigt noterar fastighetsförmedlaren att hushållens minskade oro över sin ekonomiska situation är positivt för marknadspsykologin, vilket stärker bostadsmarknaden. Dock innebär en återgång till ett tidigare konsumtionsmönster att det blir mindre pengar att spendera på bostadsköp.

”På Erik Olsson räknar vi med att bostadspriserna stabiliseras runt den nuvarande nivån så länge det inte uppstår oro för ränteökningar. Mot slutet av november brukar utbudet bli lite mindre inför jul. Aktivitetsnivån kan dämpas lite mer än vanligt om de som funderar på att byta bostad vill avvakta lite med att byta till dess de vet lite mer om hur återgången till ”det normala” efter covid blir” skriver de.

Bostadspriserna i storstäderna

I Stockholm steg priserna med 1,2% för bostadsrätter och 0,2% för villor.

”Även om vi inte längre ser lika snabba prisökningar är det fortfarande säljarens marknad. Obalansen mellan utbud och efterfrågan består, men i stället för att en bostad får 10-15 bud får den nu kanske 1-5. De närmaste månaderna räknar vi med att priserna kommer att vara stabila eller öka mycket svagt. Låga räntor, en positiv utveckling av ekonomin och fortsatt hemarbete några dagar i veckan bäddar för att den här historiska prisuppgången får en mjuklandning”, säger Fredrik Kullman, VD för Bjurfors Stockholm.

Mäklartopp: Blir ingen krasch – räkna med att bostadspriserna stiger

I Göteborg steg priserna med 0,2% för bostadsrätter och 1,2% för villor. Priserna i Malmö gick ner med 0,2% för bostadsrätter och steg med 1,5% för villor.

Valuaguard har även tittat på  prisförändringen för bostadsrätter under första halvan av september i Stockholm och Göteborg. I Stockholm steg bostadsrättspriserna med 0,8% i första halvan av oktober jämfört med hela september. I Göteborg gick de upp med 0,3%.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.