Svenska företag i London höjer beredskap
I spekulationerna kring ytterligare terrordåd som svar på USAs vedergällningsattack mot Afhghanistan nämns London som potentiell måltavla. Premiärministern Tony Blairs uttalade stöd för Bush-regeringen och landets medverkan i attackerna är de huvudsakliga orsakerna till att allt fler företag i City, stadens finansiella hjärta, förstärker sina säkerhetsrutiner. Ett av dessa är svenska OM som har cirka 175 personer på plats.
”Vi har höjt beredskapen sedan en tid tillbaka, bland annat genom att medvetandegöra beredskapsplaner och checklistor”, säger Anna Eriksson, informationschef på OM.
”Vi sitter inte i någon känd, särskilt hög eller på andra sätt extremt utsatt byggnad och känner oss därmed inte mer utsatta än andra. Men rutinmässiga frågor som dokumentation och backup-system är bland annat sånt som vi ägnat oss åt att säkra.”
Andra företag där man nu ser över sina säkerhetsrutiner är de svenska bankerna. Handelsbanken har 150-200 personer på plats och SEB knappt 300 anställda.
”Vi sitter i utkanten av City och även om vi inte har vidtagit några direkta åtgärder ännu men läget helt klart betecknas som höjd beredskap”, säger Gunilla Wikman, informationsansvarig på SEB.
Även på de internationella finansiella aktörerna har man höjt säkerhetsnivån och stålsätter sig inför en eventuellt kommande attack. Inte minst gäller det på Morgan Stanley, vars kontor i World Trade Center blev hårt åtgånget i samband med attackerna mot New York. 4 700 personer arbetar för Morgan Stanley i London, inhysta i byggnader vid Canary Wharf på andra sidan Themsen från City-distriktet räknat, och säkerhetspådraget är lika massivt som sekretessbelagt. ”Det ligger en viss oro i luften, även om det långt ifrån är någon panik”, säger en talesman för bolaget till Ekonomi24. ”Alla säkerhetsrutiner har skärpts efter attackerna, det gjordes redan innan Storbritannien gick med USA mot Afghanistan. Vi har en stor uppgift i att få personalen att känna sig trygg.”
Enligt Thomas Rosander på den svenska ambassaden i London är det dock inga specifika hotbilder man försöker värja sig mot. ”Det finns en allmänt ökad hotbild gentemot London, men det är klart att företagen i City ser sig som extra utsatta. Där finns dessutom stora amerikanska bolag och institutioner som av naturliga skäl är extra hårt bevakade”, säger han.
Enligt Anita Norrman, även hon på svenska ambassaden, är det hittills mest svenska turister som hört av sig och varit oroliga. ”De undrar om de ska avboka sina semesterresor och om de törs åka över och julhandla och sånt”, säger hon. ”Vad vi svarar? Ja… idag, medan världens blickar riktas mot mellanöstern sker det en flygolycka i Italien – som inte överhuvudtaget har med terror att göra. Sånt kan ju hända när som helst och varsomhelst. Om eller vart man vill och vågar resa är väl mer än någonsin upp till var och en.”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.