Svenska lönelyft i juli

Här är de nya genomsnittliga lönerna för privat och offentlig sektor.

Den genomsnittliga månadslönen inom statlig sektor var upp med 1,9 procent i juli jämfört med för ett år sedan. Den genomsnittliga månadslönen för månadsavlönade var 35.440 kronor under månaden, enligt statistik från SCB.

För tjänstemän i privat sektor låg snittet på 37.610 kronor i juli exklusive rörliga lönetillägg. Det motsvarar en ökning med 1,4 procent jämfört med samma månad året innan.

Den genomsnittliga timlönen för arbetare i privat sektor var 161,30 kronor exklusive övertidstillägg, vilket motsvarar en ökning med 3,1 procent jämfört med samma månad året innan.

Den genomsnittliga lönen för en anställd i den kommunala sektorn var 28.300 kronor i juli. Det motsvarar en ökning med 1,6 procent jämfört med samma månad året innan.

För en anställd i landstinget var den samtidigt 33.440 kronor, vilket är en ökning med 1,6 procent jämfört med motsvarande månad året innan.

Det visar SCB:s statistiksammanställning över löneökningarna i kommuner och landsting.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här