Svenska miniviner på italienska druvor
Medan den globala vinkonsumtionen har stått i princip still de senaste 15 åren har den ökat kraftigt i Sverige. Vin står nu för 40 procent av svenskarnas totala alkoholkonsumtion, enligt de senaste siffrorna från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN.
Johan Hjort är vd och ägare av Högberga Gård och Högberga Vin- fabrik, som startade 2010 och är Sveriges första mikrovineri med vintillverkning av druvor från italienska Toscana. På höstarna kör han lastbil ner till Maremma för att själv vara med och skörda druvor. På vägen tillbaka har han med sig tonvis av Cabernet Sauvignon, Merlot och Sangiovese.
– Vi marknadsför inte jättehårt att vi har en vinfabrik på Högberga Gård, som är en konferensanläggning. Men när folk kommer hit och upptäcker det blir de supernöjda över det. Alla, oavsett om det är businessmänniskor från ett fondbolag eller hantverkare, är intresserade av att göra vin och hantverket kring det, säger Johan Hjort.
Hela den återstående processen till ett färdigt vin sker i vinfabriken på Lidingö. Gästerna kan både vara med under tillverkningen och skapa sin egen ”blend” med eget namn på etiketten.
– Det finns en romantisk bild kring vinmakandet, som vi till viss del utnyttjar, men det är mycket städjobb och hårt arbete. Det är roligt att ha en färdig produkt, men det är en lång väg dit, säger Johan Hjort.
I januari nästa år öppnar The Winery Hotel i Solna. Utöver 184 rum, restaurang och en av Sveriges största vinkällare ska hotellet även inhysa en komplett produktionsanläggning för vin. Bakom står 82-årige hotellmannen Ejnar Söder ihop med familjen Östlundh, som äger hotell i bland annat Stockholm, Hudiksvall och Malmö – och vinfamiljen Ruhne.
– Vi har haft vår vingård Terreno i Toscana i snart 30 år i familjen och har verkligen sett vinintresset i Sverige öka enormt, säger Sofia Ruhne, som är vd för Terreno och delägare i The Winery Hotel.
Tack vare närheten till Arlanda, Friends Arena och det enorma köpcentret Mall of Scandinavia, som öppnar i höst, tror ägarna på goda möjligheter att locka affärs- och privatresenärer. De vill också få stockholmarna att ta pendeltåget eller tvärbanan till mikrovineriet i Solna.
– Det finns urban wineries i USA och London, men hittills har ingen kombinerat det med hotell. Vi har långt till råvaran i Solna, men själva vinifieringen är spännande och det här ger folk en möjlighet att se processen. Vi kommer att köra upp nyskördade druvor från Toscana i kylbilar, och på hotellet kommer druvorna rensas, pressas, jäsas och lagras. Skörden 2016 blir den första som kommer till hotellet, säger Sofia Ruhne.
Blir det någon skillnad på vinet när processen är utförd i Sverige i stället för i Italien?
– Det viktigaste är att druvorna som kommer upp från Italien mår bra, men det kommer inte vara någon skillnad i vineriet. Vi kommer att experimentera med olika sorters druvor och olika sorters ek för att visa hur det påverkar smaken på vinet. Skillnaden mellan att göra vin i Italien och i Sverige får gästerna själva uppleva på hotellet.
Av: Sofia Stridsman
Toscanska druvor
Högberga Vinfabrik startade 2010 på Högberga Gård på Lidingö och är Sveriges första toscanska vinfabrik.
Efter att ha skördats i Toscana transporteras druvor av sorterna Cabernet Sauvignon, Merlot och Sangiovese till Lidingö, där de vinifieras efter hantverkets alla regler genom att krossas, rensas, pressas, ekfatslagras, buteljeras och etiketteras. Vinet lagras delvis på svenska ekfat från Visingsö. Totalt produceras 7 500 flaskor per år.
Vinfabriken på The Winery Hotel ska också använda toscanska druvor, som hämtas från delägarfamiljen Ruhnes vingård Terreno. Vinifieringen sker i Solna. The Winery Hotel, som siktar på en årlig produktion på 8 000 flaskor vin, har den italienska enologen Luca Rettondini som rådgivare.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.