Svenskt Näringsliv: Högre löner skulle skapa en farlig utveckling för ekonomin

I sin senaste konjunkturrapport skriver Svenskt Näringsliv att det viktiga under rådande situation med hög inflation är att inte skapa en löne- och prisspiral genom kompensation via kraftiga löneökningar.
Optimism
Den stora utmaningen för ett land är, enligt Steven Pinker, inte hur rika de rika är utan hur fattiga de fattiga är. Här är Sverige fortfarande bland de mest framgångsrika länderna i världen, skriver Staffan Salén.

Näringslivsorganisationen Svenskt Näringsliv, som företräder privata företag i Sverige, pekar i sin senaste konjunkturrapport på att världsekonomin på kort tid har drabbats av två utbudschocker. Först i form av coronapandemin och sedan i form av kriget i Ukraina. Detta har lett till kraftigt stigande inflation. Men då många av de råvarudrivna effekterna kommer att avta, väntas inflationen öka långsammare framöver. Inflationen, mätt som KPIF,  bedöms falla tillbaka till 2,6% 2023.

”Vi ser nu en kraftig uppgång i inflationen som drivs av en utbudschock. Det viktiga nu är att inte skapa en löne- och prisspiral genom kompensation via kraftiga löneökningar. Det skulle riskera att skapa en mycket negativ och farlig utveckling för svensk ekonomi”, säger Sven-Olov Daunfeldt, chefsekonom för Svenskt Näringsliv.

Vidare väntar sig Svenskt Näringsliv att reporäntan kommer att stiga till 1,0% under 2022 för att sedan ligga kvar där under 2023. Ränteuppgången väntas tillsammans med produktionsstörningar och höjda prisnivåer bromsa BNP-tillväxten, som förväntas bli 2,5% 2022 och 1,5% 2023. Arbetslösheten beräknas fortsätta sjunka ned till 7% 2023.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.