Svenskt stål biter tillbaka

Konkurrenterna vinstvarnar och även SSAB kämpar i motvind, men efter sommaren ökar efterfrågan på stål igen. Den riskvillige gör rätt i att köpa nu. Köp

Vinstvarningarna har stått som spön i backen bland stålbolagen och såväl Rautaruukki som Thyssen Krupp har varit ute och talat om försämrade marknadsvillkor. SSAB uppgav i samband med sin bokslutsrapport för drygt en månad sedan att företaget räknar med att visa ett “svagt negativt resultat” för första kvartalet i år. Marknaden funderar på om det kan bli en vinstvarning också från SSAB – Affärsvärlden tror inte det.

Lägre volymer och lägre stålpriser är förstås inte positivt om marknaden har försämrats ytterligare under innevarande kvartal. Samtidigt har det stora pristappet redan inträffat och för SSAB är råvarupriser, valutautveckling och möjligheten att snabbt anpassa rörelsekostnader minst lika viktigt på marginalen. Därtill styrs aktiekursen mest av placerarnas tro om konjunkturutvecklingen. Aktien har vid ett par tillfällen under 2009 åkt jojo mellan 60 och 75 kronor, men den senaste månaden har SSAB klättrat bortåt 20 procent. Anledningen stavas Kina.

Stålpriset i Kina började stabiliseras redan före årsskiftet efter att placerarna börjat ta fasta på kinesiska stimulanspaket. Marknaden hoppas att stimulanspaketen ska hjälpa upp efterfrågan på stål med i storleksordningen 100 miljoner ton. Som en jämförelse var Kinas totala export av stål 60 miljoner ton under 2008. Totalt räknas den globala stålproduktionen minska med runt 20 procent åren 2007-2009, vilket är mer än dubbelt så mycket som de produktionsneddragningar som gjordes under tidigare kriser på 1980- och 1990-talet.

Utbudet av stål på världsmarknaden korrelerar bra med den globala tillväxten. Tror man på kinesiska stimulanspaket och den amerikanska centralbankens förmåga att trycka nya dollar, ser andra halvåret 2009 betydligt ljusare ut än de första två kvartalen.

På kort sikt kan SSAB mest jobba med kostnadssidan och bolaget meddelade nyligen att det avser att mer än dubblera årets sommarstopp i produktionen till nio veckor. På så sätt minska minskar lageruppbyggnad och kapitalbindning. Också IF Metalls krisuppgörelse kan bidra med ytterligare sänkta kostnader även om utfallet är oklart. SSAB har också ett sedan tidigare aviserat besparingsprogram som minskar personalen med 1 300 anställda och kostnaderna med en miljard kronor framåt sommaren. Därtill väntas priserna på masugnspellets och kol falla kraftigt i avtalen för 2009, och skulle den svenska kronan fortsätta att stärkas mot dollarn är detta positiva nyheter för SSAB.

Värderingsmässigt är SSAB ytterst ett bet på en bättre världskonjunktur. En pessimistiskt lagd analytiker kan hitta argument för riktkurser ned mot 50-lappen, men tror man på en global återhämtning av konjunkturen inom ett år ligger en kursdubbling närmare till hands. SSAB:s finansiella situation måste också få godkänt. Efter försäljningen av Ipscos rördel ligger nettoskulden på 48 procent och bolaget har inga stora finansiella åtaganden som förfaller före 2012. Utdelningen på 4 kronor per aktie känns därför relativt säker även framgent.

SSAB är ett derivat på världskonjunkturen och de kommande kvartalen blir tuffa. Men med detta sagt tror vi ändå att det är rätt att köpa nu. Kopparpriset är en annan konjunkturindikator som gått starkt under en tid. Och när väl marknaden bestämmer sig för att vända kommer det att gå fort, väldigt fort. Affärsvärlden rekommenderar köp med riktkursen 150 kronor på två års sikt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF