Swedbank: Bostadspriserna faller ett tag till – tappet blir störst i storstäderna

”Stämningsläget på bostadsmarknaden är dystert", skriver Swedbank i ett veckobrev. Till veckan redovisar Valueguard nya siffror om bostadsprisernas utveckling i september.
Bostadspriserna tas upp i Swedbanks veckobrev.
Bostadspriserna kommer falla vidare, spår storbankstrion Swedbank, SEB och Danske Bank. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

På torsdag släpps nya Valueguard-siffror som visar hur bostadspriserna utvecklades i september. Allt talar för ”ytterligare prisnedgångar”, skriver Swedbank i ett framåtblickande veckobrev.

”Indikatorer såsom antalet transaktioner, budpremier och säljtider talar sitt tydliga språk. Därtill har prognoser på bolåneräntor höjts ytterligare. Priserna fortsätter nedåt”, skriver Swedbank.

Storbanken skriver också:

”Stämningsläget på bostadsmarknaden är dystert. Antalet transaktioner enligt Svensk Mäklarstatistik är på den lägsta nivån sedan nedgången i samband med att FI införde det utökade amorteringskravet i mars 2018, budpremierna är likaså på den lägsta nivån på länge, säljtiderna är ovanligt långa för säsongen samtidigt som antalet osålda bostäder som en effekt av detta naturligtvis fortsätter att stiga.”

”BOSTADSPRISERNA FALLER MEST I STORSTÄDERNA”

Hittills i år har bostadspriserna fallit med drygt 7%. Swedbank räknar med att bostadspriserna kommer ”falla ett tag till”. Storbanken tror också att bostadspriserna kommer falla mer i storstäderna än på andra ställen. Detta eftersom hushållen är mer räntekänsliga i storstäderna.

Affärsvärlden skrev tidigare i veckan att Swedbank räknar med kraftigt stigande avgifter i svenska bostadsrätter de kommande åren.

”Gällande avgifter i bostadsrättsföreningar räknar vi med höjningar på crka 10% under både 2023 och 2024”, sa Swedbanks makroekonom Carl Nilsson här.

SEB: TRENDEN FORTSÄTTER

Även storbankskollegan SEB tar upp torsdagens Valueguardsiffror i ett veckovbrev.

”Bostadspriserna har sjunkit markant de sista sex månaderna. Vi förväntar oss att den trenden fortsätter – även om statistiken i augusti visade på en mer dämpad nedgång än tidigare månader”, skriver SEB.

Även Danske Bank räknar med att bostadspriserna faller vidare. Detta på grund av stigande räntor, höga elpriser och att inflationen gröper ur köpkraften.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Valour