Swedbank-ekonom: Mycket talar för att bostadspriserna ska ner lite till

Swedbanks sammanvägda boindex steg något under tredje kvartalet till 94 från den rekordlåga nivån på 92 under kvartalet innan.
Privatekonomen Arturo Arques
Privatekonomen Arturo Arques. Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Mätningarna sträcker sig tillbaka till 2005.

Om boindex underskrider 100 menar Swedbank att många hushåll kan få problem med att få sin ekonomi att gå ihop. Det är också en signal om ökad sannolikhet för lägre priser på bostadsmarknaden.

”Trots att Boindex steg under kvartal tre är det mycket som talar för att bostadspriserna ska ner lite till innan det vänder, inte minst på bostadsrätter. Fortsatt stigande bolåneräntor och stora underskott i en majoritet av landets bostadsrättsföreningar är huvudförklaringen”, säger Arturo Arques Swedbank och sparbankernas privatekonom.

För att nå 100, som brukar ses som en brytpunkt för förhållandevis god köpkraft, måste bostadspriserna gå ner ytterligare 14 procent.

”Trots ett ökat utbud av bostäder och lägre bostadspriser har antalet affärer minskat. Uppenbarligen har marknaden ännu inte hittat ett nytt jämviktspris. Vår bedömning är att priserna sannolikt sjunker med ytterligare fem procent”, säger Arturo Arques.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.