Swedbank ser positivt på aktier inför 2020

Flera saker väntas ge stöd åt aktiemarknaden när det nya året rings in.

Börsåret har präglats av konjunkturoro, men även av fokus på brexit och ett eventuellt handelsavtal. Swedbank menar dock att dessa frågor snarare haft en positiv än negativ påverkan på börserna.

Samtidigt har det tredje kvartalets rapporter, tillsammans med statistik som börjar visa på en stabilisering, gett stöd åt aktiemarknaden på senare tid. Swedbank menar att detta, parat med stöd från centralbankerna, ligger till grund för en positiv syn på aktier det kommande året. Det framgår av bankens investeringsstrategi.

– Den låga räntan innebär att det kortsiktigt är svårt att motivera att lämna aktiemarknaden till förmån för räntemarknaden. En minskad konjunkturoro talar också för företagskrediter varför vi väljer att minska vikten i räntor ytterligare för att lyfta upp high yield-krediter till en övervikt. Detta innebär en ökad riskexponering i portföljen som också återspeglar vår positiva syn när vi blickar in i 2020. Sammantaget anser vi att miljön bör gynna såväl aktiemarknaden som krediter när investerare letar avkastning, säger Mattias Isakson, aktiestrateg på Swedbank i ett pressmeddelande.

Banken förespråkar en helt regionsneutral allokering. Detta innebär att USA:s vikt minskar något och Japans vikt ökar.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här