Swedbanks favoritaktier

Köp Ericsson, MTG, H&M, Astra Zeneca och Investor, men sälj Eniro. De rekommendationerna ger Swedbank markets till sina kunder i det senaste numret av skriften Aktiellt. "Stockholmsbörsens värdering står sig väl, både i ett relativt perspektiv men också i ett absolut perspektiv", konstaterar Arvid Böhm, aktiestrateg på Swedbank.

Swedbank Markets anser att den senaste rapportperioden inte ger några skäl till oro. Företagens vinster steg i stort sett helt i linje med marknadens förväntningar, enligt Arvid Böhm. Samtidigt tror han på en något lugnare utveckling för börsen den närmaste tiden.

Utvecklingen på räntemarknaden inbjuder kanske flera investerare att vänta innan kapitalet på nytt slussas in i aktiemarknaden. Det skulle i så fall innebära en mer återhållen kursutveckling ännu en tid. Men förr eller senare kommer en attraktiv värdering att locka tillbaka kapitalet till börsen, skriver Arvid Bhöm i en kommentar i skriften Aktiellt.

Banken har listat nio aktier och rekommenderar köp på åtta av dem. Affärsvärlden väljer att återge fem stycken av Swedbanks råd.

Ericsson: Swedbank anser att aktien, trots en bra rapport, handlas på en för låg nivå, med en rabatt gentemot sektorn. Banken har höjt sin förväntade tillväxt för mobilsystem och räknar med att Ericsson kan nå 30 procent marknadsandel i år mot 28 procent förra året.

– Ericssons marginaler går från klarhet till klarhet. /…/ Allt tyder på att det inte är någon engångseffekt, skriver Aktiellt.

Hennes & Mauritz: förbättrade tillväxtutsikter och stärkt marginal gör att Swedbank ser fortsatt bra vinstutsikter för H&M och rekommenderar därför köp. Trots en svag tillväxt steg marginalen markant, vilket visar på god kostnadskontroll och begränsad rea. Tecken till viss prisinflation , efter år av sjunkande priser, gör att tillväxtutsikterna har förbättrats. Detta i kombination med gynnsam inköpsvaluta och avskaffade inköpskvoter från Kina, talar för betydande vinstlyft under andra kvartalet, anser Swedbank.

Astra Zeneca: Läkemedelssektorn har haft en tuff period med avslag för nya, och tillbakadragande av befintliga produkter, samtidigt som konkurrensen ökat på de områden där patenten gått ut. Swedbank tror dock på bättre tider för sektorn och ett konjunkturläge som bör gynna denna typ av aktier. Swedbank räknar med att Astra Zeneca kommer att uppvisa en starkare vinsttillväxt än sektorn i övrigt under den kommande femårperioden och rekommenderar därför köp på aktien.

Investor: Den positiva trenden håller i sig för Investors portföljbolag och substansrabatten på cirka 25 procent kommer att fortsätta minska. Swedbank är positivt inställda till Investors portfölj, både vad gäller de noterade och de onoterade innehaven. Swedbank har därför köp på aktien. Banken tycker inte det är så märkvärdigt att Börje Ekholm tar över efter Marcus Wallenberg. Swedbank har träffat Börje Ekholm ett flertal gånger och har en positiv bild av honom. Swedbank Markets tror inte att Investors karaktär kommer att förändras speciellt mycket i det korta perspektivet. Möjligen kan inslaget av onoterade tillgångar komma att öka på sikt eftersom detta är Börje Ekholms specialitet, skriver banken.

Eniro: På sikt riskerar den minskade användningen av den tryckta telefonkatalogen att slå hårt mot Eniros marginaler eftersom den webbaserade telefonkatalogen är ett betydligt billigare alternativ för annonsörerna, anser Swedbank Markets. Av den anledningen rekommenderar banken sälj på aktien. Eniros finska verksamhet klart svagare än vad banken hade räknat med. Intäkterna har minskat, men det är framför allt de skenande kostnaderna som får banken att dra öronen åt sig. Den svenska verksamheten visade däremot låga kostnader. Swedbank anser däremot att denna kostnadsnivå är rimlig att hålla i ett längre perspektiv.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.