Swedbanks högriskkunder utlöste penningtvättslarm

Trots att högriskkunder hos Swedbank utlöste 42 penningtvättslarm i Swedbanks interna övervakningssystem under 2016 rapporterade inte banken de misstänkta transaktionerna till polisen. Samtliga dessa fall rör transaktioner inom den svenska verksamheten. Det skriver SVD Näringsliv med hänvisning till ett hemligstämplat dokument.
Swedbanks högriskkunder utlöste penningtvättslarm - swedbank-700_binary_6953121.jpg

Dokumentet är en 15 sidor lång avstämningsskrivelse, från Finansinspektionen som tidningen tagit del av.

I den stora penningtvättsutredning som FI genomförde 2016 listar tillsynsmyndigheten fem konkreta exempel på hur Swedbank-kunder och företag genomfört misstänkta transaktioner utan att banken reagerat tillräckligt kraftfullt. Enligt FI:s preliminära bedömning var bland annat Swedbanks kundkännedom för dålig avseende 30 högriskkunder som identifierats.

“I flera fall kan FI konstatera att Swedbank inte agerat på internationella transaktioner trots att de efter omständigheterna kan bedömas som misstänkta”, citerar SvD.

Bland högriskkunderna anges bland annat Postnords ordförande Christian Jansson som gjort en miljonförsäljning av aktier från via ett bolag på Cypern och sedan utan att deklarera försäljningen. Han upptaxerades i ett senare skede.

Även den ryska koljätten Carbo One, som nämndes i SvT-programmet Uppdrag granskning, lyfts fram i FI:s skrivelse, enligt SvD-artikeln. I slutändan valde dock myndigheten att fria Swedbank. En slutskrivelse skickades till banken i slutet av 2017 och banken undkom alltså en sanktion.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF