Swedbanks nya vd om hur hon fick toppjobbet

Swedbanks vd Birgitte Bonnesen i sin första stora intervju sedan tillträdet. "Jag har varit på den här banken i halva mitt liv. Jag behöver inte göra mig till", säger hon till Affärsvärlden.

Birgitte Bonnesen behöver ingen betänketid. Om styrelsen anser att hon är rätt person att tillfälligt ta över vd-posten på Swedbank så ställer hon upp.

Efter att hon fått beskedet att Michael Wolf ska få sparken och att hon själv ska ta över, går hon tillbaka till lunchmötet med sina chefskolleger. Hon försöker hålla masken medan en rad olika känslor och tankar far genom huvudet.

– Jag tycker ju om Micke och tycker att han gjort ett enastående jobb. Samtidigt ­insåg jag att situationen med sidouppdrag och enorma privata investeringar hos medlemmar i koncernledningen var ohållbar.

Efter att Anders Sundström, Lars Idermark, Pia Rudengren och de övriga ledamöterna i Swedbanks styrelse fattat det formella beslutet att Birgitte Bonnesen blir tillförordnad vd och ersätter Michael Wolf, firar huvudpersonen sin befordran hemma i villan i Djursholm. Särbon Joakim har rört ihop en toast skagen och lagt en flaska champagne på kylning.

Innan Birgitte Bonnesen möter mediernas strålkastare och analytikernas granskande blickar ska hon medietränas. Det går ganska fort.

– Jag har jobbat i banken i 30 år. Jag har inga bisysslor eller sidouppdrag. Pengarna jag tjänat under åren har jag köpt Swedbank-aktier och Robur-fonder för.

Anders Sundströms taktiska omdöme kan diskuteras, men han visste vad han gjorde när han kallade in Birgitte Bonnesen innan han själv tvingades avgå vid stämman i maj. Han rekryterade en vd som kunde återupprätta förtroendet, både hos medarbetare och hos kunder.

Det här är en förkortad version av intervjun med Birgitte Bonnesen i Affärsvärldens nummer 40, 2016. Prenumeranter kan läsa hela artikeln här: ”Jag behöver inte göra mig till”.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco