Ta rygg på Affärsvärlden

Nu drar vi i gång en ny kort portfölj. Inriktningen är lite annorlunda än i våras, men naturligtvis är målet att återigen slå index. Till en början tar vi en stor post i företag som är beroende av Ericsson och lutar oss tillbaka med ett par defensiva aktier i botten.

Med både vårens korta portfölj i hamn och en lyckad sommarportfölj tar vi nu nya tag. Den korta portföljen har genomgått ett par förändringar för att bättre kunna spegla de möjligheter som en enskild aktiesparare har till skillnad från fonder. Därför har vi modifierat portföljen och i fortsättningen fungerar det så här:

? För att öka enkelheten arbetar vi med fiktiva pengar och startportföljen innehåller en miljon kronor.
? Alla aktier behöver inte ha samma vikt i portföljen.
? Portföljen behöver inte vara fullinvesterad.
? Aktierna köps och säljs på fredagens slutkurser (precis som tidigare).
? Portföljen löper fram till årsskiftet.

I framtiden kommer ni att hitta portföljen där den låg tidigare, längst bak i börsblocket.

Nu till det viktiga. Aktierna. Trots en kursuppgång på närmare 30 procent i år är vi fortsatt positiva till Ericsson. En vinst per aktie på 1,50 kronor i år är inom räckhåll, vilket ger ett p/e-tal på 18. Det ligger ganska högt i förhållande till de andra storbolagen, men inte särskilt avskräckande ifall bolaget behandlas som ett tillväxtföretag. Lägg till det faktum att det i slutet av året kan finnas över 60 miljarder kronor i nettokassa (nästan 15 procent av börsvärdet) och risken minskas en smula.

Aktien känns också stark, vilket bevisas av att den stått emot de senaste dagarnas nedgång. Vi köper 4 000 aktier och tror att de kan gå upp till 30 kronor om börshaussen håller i sig.

En ännu större post köper vi i Nordea. I början av sommaren intog vi en ganska skeptisk hållning till bankerna där vi bland annat flaggade för det faktum att de låga räntorna pressar marginalerna. Scenariot kvarstår men den starka börssommaren har fört med sig stora intäkter på förvaltningen av fonderna och nu på sistone har räntorna som bekant börjat röra sig uppåt igen. Dessutom tillhör bankerna de sämre sektorerna i år och ifall styrkan på börsen håller i sig börjar placerarna snart att leta eftersläntrare. Nordea värderas för närvarande lägre än Handelsbanken och använder dessutom sin balansräkning på ett effektivare sätt.

1 500 aktier köper vi, vilket gör 11 procent av portföljen.

På tal om eftersläntrare tar vi också in en stor post i SCA, där vi helt enkelt vägrar ge upp. På senare tid har flera signaler kommit om att produktpriserna är på väg att höjas, bland annat i Nordamerika. Allvaret ser också ut att ha infunnit sig i skogen – även om styrelsen fortfarande kämpar emot den delning av koncernen som på sikt kommer att bli oundviklig – och SCA sjösätter nu ytterligare ett stort besparingsprogram vars detaljer avslöjas om ett par veckor. Vi köper 400 aktier och tror att pappret kan bli en av höstens verkliga turn around-aktier.

Ett av de få mogna företagen som inte uppvärderats är Axfood. Låg värdering, starka kassaflöden, skuldfri balansräkning och en allmän skepsis är precis de rätta ingredienserna för en aktie, varför vi köper 400 stycken. Väl medvetna om att hela branschen präglas av prispress, tror vi ändå att bolaget kan försvara sin starka position. Om dessutom problemen i Finland snart kan lösas kan aktien få en fin utveckling.

Ytterligare ett konsumtionsföretag får plats i form av Karlshamns. Kursuppgången till trots är aktien ganska försiktigt värderad och vi tror att fusionen med danska Aarhus kan bli riktigt spännande. Dels för att huvudägaren Melker Schörling historiskt visat sig vara väldigt duktig på förvärv, men framför allt för att vi räknar med att det kan plockas fram stora synergier mellan bolagen. Med 600 aktier får aktien utgöra 8 procent av portföljen.

Två aktier som också får fortsatt förtroende från i våras är Kinnevik och Scania. Den förstnämnda gynnas av att Tele2 äntligen fått tillbaka en del förtroende och den kommande avknoppningen av Invik. För den senare talar att placerarna snart kommer att fokusera på de höga utdelningarna igen. Scanias värdering är dessutom orimligt låg med ett p/e-tal på 11 för 2005. 1 200 Kinnevik och 300 Scania köps in.

En risksatsning i den högre skolan är programvaruföretaget Telelogic. Bolaget rekommenderades av Affärsvärlden i juni och har sedan dess kommit med en bra halvårsrapport. Telelogic har väldigt aggressiva mål och värderas ganska högt, men vi tror att tillväxten fortsätter och vinstökningen nästa år kan bli ganska kraftigt. Bolaget är också en typisk uppköpskandidat. 3 000 aktier, motsvarar 5 procent av portföljen.

Drygt lika mycket pengar lägger vi på Nolato, som analyseras i detta nummer. Bolaget är lågt värderat, och med sin exponering mot såväl fordons- som telekomindustrin bör underleverantören gynnas av nuvarande drag i båda branscherna. Guldägget Medical kan dessutom bli något riktigt bra. Vi köper 1 000 aktier.

I kassan har vi än så länge 240 000 kronor, 24 procent. Vi tror att en liten rekyl neråt kan komma de närmaste dagarna och därmed har vi ett handlingsutrymme att köpa på oss mer aktier då.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.