Tack för miljonerna, Svanberg!
Ericssons börsvärde har ökat med över 200 miljarder kronor sedan de kritiska dagarna i augusti 2002 då bolaget tvingades till en rekordstor nyemission på 30 miljarder kronor för att undvika konkurs.
![]() |
VAR SÅ GOD: Carl-Henric Svanberg bjuder uppgång.
|
Den stora vinnaren på uppgången är svenska folket. Större delen av svenska folket är nämligen delägare i Ericsson genom stora pensions- och aktiefonder och inte minst via de fonder som är representerade i premiepensionssystemet, PPM.
Men det är också många privatpersoner som tjänat på kursuppgången. I samband med nyemissionen fick Ericsson drygt 200 000 nya aktieägare. I dag äger närmare en miljon svenskar aktier direkt i Ericsson. De som köpte nya aktier till nyemissionspriset 3,80 kronor har fått se dem stiga till drygt 17 kronor, en uppgång på smått makalösa 350 procent.
Ericssons huvudägare, de båda maktbolagen Investor och Industrivärden tillhör naturligtvis de stora vinnarna. Även om båda passat på att ta hem en del av vinsten har kursuppgången ökat på värdena i investmentbolagen med 7 respektive 2,3 miljarder kronor. Ericsson väger nu ungefär lika tungt som SEB i Investors portfölj och är därmed återigen Wallenbergbolagets näst största innehav efter Astra Zeneca.
Även Ericssons nya frontfigurer, Carl-Henric Svanberg och Michael Treschow, har blivit rikligt belönade. Svanberg satsade 100 miljoner kronor av egna pengar när kursen stod i 6,25 kronor. Därmed har han tjänat hela 170 miljoner kronor på mindre än ett år. Michael Treschow stoppade in 4,5 miljoner kronor i samband med nyemissionen och har i dag aktier värda nästan 14 miljoner kronor.
Lundberg och Persson
Bland de stora vinnarna finns även de kända gamla privata Ericsson-ägarna som passade på att öka sina innehav under krisen. Däribland märks, enligt ägarregister från VPC, familjerna Rinnesjö och Westerberg, liksom två av landets rikaste finansmän, Fredrik Lundberg och Stefan Persson. Fredrik Lundberg valde inte bara att teckna sin andel i nyemissionen utan fördubblade också sitt innehav. I dag är hela hans post värd 17 miljoner kronor. Småpengar för honom kanske, men procentuellt sett en väldigt bra affär.
Värt att notera är dock att flera okända svenskar blivit mångmiljonärer på att spekulera i Ericssonaktien. En stor vinnare är finansmannen Mikael Lönn som köpte 2,6 miljoner aktier under hösten 2002. Totalt sett äger han idag aktier värda 50 miljoner kronor, varav uppskattningsvis 34 miljoner är ren vinst. Bert Sjödin och Nils Bertlin är andra doldisar som blev storägare i Ericsson i samband med krisen och nu tillhör bolagets största privata ägare med poster värda 70 miljoner kronor vardera.
Framfab-grundaren Mattias Söderhielm hade tidigare ett mindre innehav i Ericsson men passade på att utöka det rejält under hösten. I dag äger han 3,8 miljoner aktier värda 65 miljoner kronor. Vinsten är troligen redan en bit över 20 miljoner.
Mattias Söderhielm tillhörde de Framfabchefer som sålde ut delar av sina innehav med start hösten 2000. I en första affär fick han in 46 miljoner. I dag äger han inga aktier i Framfab, enligt SIS Ägarservice.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.