Tanka nu – kraftig höjning på nyårsdagen

Passa på att tanka bilen innan det gamla året bereder plats för det nya, för på nyårsdagen väntas drivmedelspriserna att höjas rejält. Det rapporterar TT.
Tanka nu – kraftig höjning på nyårsdagen - tanka-bensin-affarsvarlden-700_binary_6867850.png

Anledningen till de kraftiga höjningarna är den ökade reduktionsplikten, vilken innebär att alla drivmedelsleverantörer måste minska växthusgasutsläppen med en viss procentsats. De fossila bränslena kostar mindre än biodrivmedel. Reduktionsplikten ökade senast i augusti tidigare i år, då priset på diesel steg med 75 öre litern inklusive moms, skriver TT. 

För den bilägare som kör på diesel blir det extra lönsamt att tanka upp bilen innan priserna höjs på nyårsdagen. Efter höjningen i torsdags blev dieseln 20 öre dyrare och landade på 19,07 kronor litern. Efter årsskiftet kan priset komma att nosa på 20 kronors-gränsen. Bensinpriset gick upp med 25 öre till 17:84 kronor litern och väntas även det höjas på nyårsdagen, med omkring 30 öre.

Lennart Olsson, ansvarig för prissättning på drivmedel på Circle K säger till TT att man inte kan säga exakt hur mycket priset kommer att höjas, men att det kommer höjas minst lika mycket som sist.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.