Tech-miljardärer utsatta för miljonbedrägeri

Sju personer åtalas vid Stockholms tingsrätt misstänkta för bedrägeri. Flera kända företagsledare, bland dem Markus ”Notch” Persson och Martin Lorentzon, fick sina konton länsade på miljonbelopp.
Martin Lorentzon och Markus
Martin Lorentzon och Markus "Notch" Persson. Foto: Janerik Henriksson / TT och Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Enligt åtalet har bedragarna, genom förfalskade ansökningar till Skatteverket om att bli deklarationsombud, fått tillgång miljardärernas kontonummer. De har sedan registrerat medgivande om autogiro mellan offrets konto och ett bulvanföretag. Pengar fördes sedan över till konton i Sverige och utomlands och användes till att köpa guld, skriver DN.

Bland de drabbade syns Mojang-grundaren Markus ”Notch” Persson, där det gjorts sju överföringar från Markus Perssons privata bankkonton för totalt 14,3 miljoner kronor.

Även Martin Lorentzon, medgrundare av Tradedoubler och Spotify, är bland de drabbade. I mars fördes 9,5 miljoner kronor över till ett bulvanbolag, men Martin Lorentzon upptäckte transaktionen i tid.

”Jag är förvånad över hur enkelt det var att göra den här autogirokopplingen utan min vetskap. Jag fick inte ens något godkännande”, säger han till DN.

Skatteverket införde i somras en spärr som gör att det behövs e-legitimation för att ansöka om deklarationsombud, men spärren måste aktiveras av kunden själv.

”Det är viktigt att komma ihåg att alla människor inte har bank-id. Då valde vi en modell där det får ske på initiativ av den enskilde”, säger Anders Bäck, enhetschef på Skatteverket till DN.

En man i 40-årsåldern ses som huvudman och misstänks för grovt bedrägeri och försök till grovt bedrägeri. Han sitter häktad sedan i mars men förnekar brott.