Teknikföretagen: Tillväxtförutsättningarna har försämrats

Arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen bedömer att produktionen för teknikföretag i Sverige kommer att stiga med "låga" 2 procent under 2015.

“Tillväxtförutsättningarna inför 2015 har försämrats i takt med att efterfrågan i Europa ännu inte kommit igång. Europa betyder mest för utvecklingen i Sverige, betydligt mer än marknader där tillväxten är betydligt starkare som USA och Kina”, säger Teknikföretagens ekonom Bengt Lindqvist i pressmeddelandet med den nya prognosen.

Teknikföretagen räknar med en oförändrad produktionsnivå 2015 för den svenska maskinindustrin. Bättre väntas det gå för transportmedelsindustrin med en ökning på fem procent. Sammantaget räknar Teknikföretagen som sagt med en tillväxt i produktionen på “låga” två procent nästa år, och Teknikföretagen spår att en så svag produktionstillväxt sannolikt inte innebär någon nettoökning i antalet anställda i de svenska verksamheterna.

Som skäl till den dystra prognosen ges politisk oro alltsedan Rysslands annektering av Krim i våras och en sämre efterfrågan i bland annat Norge som påverkar investeringsklimatet negativt.

 

 

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här