Teknikindustrin avmattas sjunde kvartalet i rad

Affärsläget för teknikindustrin faller för sjunde kvartalet i rad och befinner sig nu för första gången sedan 2020 under normalnivån.
Teknikindustrin avmattas sjunde kvartalet i rad - Aker-Carbon-Capture_sRGB_6-768×512

Det framgår av Teknikföretagens konjunkturbarometer för andra kvartalet.

Det är framförallt räntekänsliga branscher som utmanas, såsom maskinindustrin och leverantörer till bygg- och anläggningsindustrin.

”Förutom index för affärsläget så minskar andelen företag som rapporterar brist på arbetskraft och även andelen företag med fullt kapacitetsutnyttjande minskar. Här handlar det om en successiv tillbakagång till ett normalläge från höga nivåer”, säger Bengt Lindqvist, ekonom på Teknikföretagen.

När det kommer till orderingången så minskar även den, fast i mindre omfattning. Undantaget är transportmedelindustrin där orderingången ökar.

Barometern för andra kvartalet bygger på svar från 498 bolag som tillsammans omsätter 924 miljarder kronor, varav 80% går på export.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets