Telejätte laddar om på hemmaplan
Telia Sonera siktar på en omstart med såväl ny styrelse som ledning. Dessutom lanseras en ny strategi som ska bidra till lägre kostnader och förbättrade tillväxtmöjligheter. Allt detta medför en intressant omställning som är värd att tro på.
Under kommande två år ska Telia Sonera investera tungt för att vrida om verksamheten mot tillväxt och ökad effektivitet. Fokus riktas bort från tillväxtländerna i öst och mot kärnmarknaderna i Norden, där också de största investeringarna ska göras. Eftersom 40 procent av koncernens rörelseresultat genereras i Sverige, närmare 70 procent inklusive Norden och Baltikum, är det också rimligt att investeringarna koncentreras till dessa marknader.
Utöver de basinvesteringar som legat på cirka 15 miljarder per år tillkommer nu investeringar på 6–7 miljarder kronor under de kommande två åren. Av dessa kommer 5–6 miljarder gå till att bygga ut det svenska fibernätet, stärka företagsaffären och uppgradera datanätverk i Eurasien.
Resterande cirka 2 miljarder ska användas för att minska kostnaderna och förbättra konkurrenskraften. Besparingarna väntas få gradvis effekt från 2016. I Sverige väntas dessa åtgärder bidra till en ökning av rörelseresultatet med 1,3 miljarder kronor i slutet av 2017.
Åtgärderna behövs då Telia Sonera behöver vända på den trista trenden med tappade marknadsandelar, främst inom mobiltjänster. En negativ trend har varit rådande på den svenska marknaden under flera år (se diagram). En annan utmaning är att klara skiftet från röst till datatrafik. Totalt sett minskar intäkterna för elektronisk kommunikation, vilket är en effekt av att fasta samtalstjänster tappar kraftigt. Ökade intäkter från mobilsamtal och mobildata klarar inte att väga upp för denna nedgång.
Tillväxtmöjligheter finns i stället på annat håll, inte minst på den svenska fibernätsmarknaden. Allt fler tekniska prylar kopplas upp mot internet, vilket kräver kapacitet. Fibernäten gör det möjligt att ha flera enheter uppkopplade samtidigt utan att kvaliteten försämras. Totalt kommer fiberinvesteringar på 9 miljarder kronor att göras fram till 2018. Målet är att öka antalet hushåll som nås av fibertjänster från 1,1 till 1,9 miljoner under en fyraårsperiod.
Med utrullning av fibernät utmanar Telia Sonera främst kabelbolaget Comhem som har en stark ställning på marknaden inom digital-tv och bredband. Kabelteknik står i dag för över hälften av tv-abonnemangen i Sverige. Fibertekniken vinner mark, men utgör ännu endast 10 procent av den totala marknaden i Sverige.
En annan intressant marknad är den norska. Här har Telia Sonera nyligen förvärvat Tele 2:s verksamhet. Tele 2 Norge blev aldrig tilldelad något frekvensutrymme när licenser för 4g-näten auktionerades ut, vilket till slut mynnade ut i en försäljning som enda reträttväg.
Med Tele 2:s norska verksamhet ökar Telia Soneras marknadsandel från 23 till över 40 procent. Det gör att Telia Sonera på allvar kan ta upp kampen med Telenor, som är den största aktören i Norge. Samgåendet väntas även leda till stora besparingar. Synergieffekter på minst 800 miljoner har utlovats.
En annan prioriterad tillväxtregion är Eurasien. Marknaden består av ett antal forna sovjetstater och utgör omkring 12 procent av värdet på hela Telia Sonera. Investeringarna i regionen är starkt ifrågasatta efter anklagelser om mutor och korruption, inte minst i Uzbekistan. Den politiska risken i länder som Kazakstan och Azerbajdzjan är hög, men samtidigt lockar hög tillväxt och starka marginaler.
Frågan är om marknaderna är lika intressanta framöver. Dels har tillväxttakten avtagit, dels väntas nya aktörer försöka ta sig in. Konkurrens kommer även från Ryssland som erbjuder röst- och datatrafik med stora rabatter. Det blir sammantaget en allt tuffare miljö för Telia Sonera att växa i.
En division som definitivt är på väg ut är den spanska verksamheten Yoigo. Telia Sonera har tidigare försökt att sälja Yoigo utan framgång. Troligen beror ointresset från de tänkta köparna på små marknadsandelar och avsaknad av bredbandstjänster. Tids nog lär Yoigo ändå bli sålt.
Även den danska marknaden skuggas av problem. En starkt fragmenterad marknad har lett till att många aktörer hankar sig fram med svag lönsamhet. Det har satt fart på spekulationer om en konsolidering med den danska marknadsledaren TDC som troligt uppköpsobjekt. Någon form av förändring lär ske, vilket bör förbättra prisbilden på den danska marknaden.
När det kommer till Telia Soneras ägarandelar i ryska Megafon och Turkcell ser Affärsvärden ingen tydlig plan. Intressebolagen kan inte negligeras då de tillsammans utgör cirka 20 procent av börsvärdet i Telia Sonera. Det troligaste spåret är ett fortsatt ägande med förhoppning om potentiella utdelningar framöver. Men på kapitalmarknadsdagen nyligen flaggade vd Johan Dennelind, om än försiktigt formulerat, för att en försäljning är möjlig framöver.
För koncernen som helhet är utsikterna i år något dämpade. Hittills i år har omsättningen minskat med 1,2 procent. Rörelsemarginalen före avskrivningar har legat stabil över 35 procent. I Sverige ser det något bättre ut där försäljning av bredband och tv bidrar med tillväxt. I Eurasien väntas tillväxt på 6–7 procent med förbättrad lönsamhet.
Telia Sonera-aktien har länge varit en relativt trist historia. Den lär inte bli någon kursraket framöver heller, utan ska ses som en stabil aktie med hög direktavkastning. Bolaget planerar att dela ut minst 3 kronor per aktie för verksamhetsåren 2014 och 2015, vilket ger en direktavkastning på mycket attraktiva 6,4 procent.
Värderingen är inte särskilt utmanande i dag. Skuldfritt (enterprise value, ev) handlas Telia Sonera 7,5 gånger det väntade ebitda-resultatet för år 2015, en nivå som är i linje med övriga telekombolag på den nordiska marknaden. Aktien framstår inte heller som övervärderad i förhållande till historiska p/e-tal (börsvärde genom nettovinst). Det talar för att det finns utrymme för kursuppgång.
Affärsvärlden tilltalas även av den nya strategin med fokus på kärnmarknaderna och tillväxt. Med kraftfulla investeringar tror vi att bolaget kan behålla eller i vissa fall öka marknadsandelarna i Norden. Det talar för ett fortsatt starkt kassaflöde och höga utdelningar. Vi rekommenderar köp i aktien med riktkurs 53 kronor.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.