”Teleoperatörer favoriter”
Du satsar på avkastningspapper. Varför?
– Roger (Akelius, reds anm.) ville 2004 testa en idé där han med min hjälp byggde upp en portfölj med bolag som historiskt haft en bra direktavkastning inom olika branscher. Efter att ha testat i cirka sex månader med fantastiskt resultat valde Akelius Insurance att starta fonder på olika marknader med denna inriktning.
Hur har det gått?
– Jag startade i maj 2005. Det året och 2006 blev mycket bra år. Året därpå var hyggligt men 2008 blev riktigt uselt, bland annat beroende på att jag hade en del Carnegie-aktier som historiskt alltid haft bra utdelning. Att de skulle krascha var inget jag trodde kunde hända.
För några år sedan jagade “alla” utdelningscase. Kommer det tillbaka?
– Jag ser ingen anledning till att det inte skulle kunna hända igen, även om den “överlönsamhet” som bolagen visade 2006 till 2007 kanske inte infinner sig igen, åtminstone inte inom överskådlig tid.
Hur väljer du dina papper? Jag ser att du har både Telia Sonera och Tele 2.
– Jag har egentligen ingen annan “benchmark” än att bolagen ska ha en stabil direktavkastning på minst 2,5 procent över tid.
Bank och finans var högavkastare tidigare. Hur ställer du dig till dessa nu?
– För närvarande har jag stora innehav i Nordea och Handelsbanken, men mindre i SEB och inget i Swedbank. Självklart köper jag tillbaka Swedbank när det har vänt. I Europa har jag stora innehav i Allianz och Münchener Rück samt Sampo. Franska banker har bra direktavkastning över tid.
Vilka branscher är favoriter?
– Teleoperatörer i hela Europa samt finansaktier. I Sverige är även verkstad en favoritsektor. Energi i Europa är stabilt och bra, till exempel Eon, RWE och Fortum.
Vilka branscher tror du inte på?
– Inom it finns inte mycket att hämta vad gäller utdelningar. Undantaget är Tieto Enator. I år är Orc Software intressant.
Du förvaltade tidigare en alternativenergifond. Är inte alla energiaktier – alternativenergi eller inte – en spegel av oljepriset?
– Det kan finnas en sanning i det. Problemet för alternativenergi, solkraft, är att den är dyr att producera. Så länge vi har “ren” kärnkraft så blir det svårt att få lönsamhet i solkraft.
Hur ser du på de börsaktuella vindkraftbolagen? Dyra eller billiga?
– Jag har inte sett prospekten. Men ser man till värderingen av Vestas när det var på topp så var värderingen otroligt hög. Börsvärdet var 100 miljarder kronor på en omsättning på 4 miljarder 2007.
Vilka aktier är dina favoriter just nu? Vilka är fullvärderade?
– Jag håller tummarna för att bolagen kan leverera framöver. Annars är nog värderingen på en del bolag rätt hög, som Volvo och Sandvik som har gjort stora förluster förra året. Men inom verkstad finns säkert mer att hämta om försäljningen kommer i gång. Handelsbanken och Nordea ser fullvärderade ut.
Vilka minor har du gått på under senare tid?
– Jag missade Boliden. Där väntade jag mig inte att utdelningen skulle komma tillbaka så snabbt. Och Carnegie (som kraschade 2008) var inte roligt.
Vad tror du om börsen på ett års sikt?
– Jag är hoppfull. Däremot tror jag att det blir en skakig resa under resten av 2010. Jag väntar mig ett utfall på 10 till 15 procent upp.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.