Telia vill kickstarta GPRS

Telia Mobiles VD Kenneth Karlberg kan knappast hålla sig för skratt när han presenterar skrällen om gratis mobilt internet för de som köpt GPRS-telefoner.

”Nu ska vi kickstarta det här”, säger Kenneth Karlberg. Kampanjen att erbjuda kunderna att prova Telias mobila interneterbjudande gratis under under tre månader är hans egen.

”Vi är trötta på allt tal om att det inte finns några GPRS-tjänster. Telia erbjuder ett nittiotal och de är jättebra. Men det stämmer att konsumenterna inte riktigt känner till vad den nya tekniken erbjuder”.

”Kick-starten” kan behövas. Enligt branschuppgifter har det hittills sålts cirka 50 000 GPRS-telefoner i Sverige, varav bara en fjärdedel tecknat abonnemang. Det betyder att det tre operatörerna Telia, Tele2 och Europolitan hittills har att dela på intäkter från 12 500 nätsurfare. Totalt finns närmare 7 miljoner mobilabonnemang i Sverige.

Är det här ett svar på kritiken från Torbjörn Nilsson, strategichef på Ericsson. Nyligen sa han att operatörerna är för teknikfixerade?

”Jag förstår faktiskt inte Nilssons kritik. Han vet mycket väl att vi operatörer inte kan göra något förrän det finns terminaler på marknaden, och där är vi först nu. Sedan är det en annan sak att mobilt data kommer senare än vi alla räknat med. Meningen är att gratiserbjudandet ska korta ner pick-up tiden ordentligt”.

Hur stort ska intresset bli för att GPRS ska bli en succée?

”Ingen kan räkna med att alla ska vilja använda mobila nättjänster. Alla mobilkunder har inte mobilsvar och det är bara 60-70 procent som använder SMS. Men alla som använder mobilen mycket borde vilja surfa också. Vi räknar med att mobil data kommer att synas ordentligt i våra intäkter först under 2004”.

Telia Mobile nådde under det tredje kvartalet i år en rekordhög bruttomarginal, före avskrivningar och räntor, på 46 procent. Det var högre än Europolitan och i samma härad som Tele2.

Som störste aktör borde väl Telias lönsamhet ligga ännu högre. Vad gör ni fel?

”Inget alls. Slapp vi betala de höga samtraffikavgifterna skulle vår rörelsemarginal ligga något högre. Därtill är vårt nät mer utbyggt än Tele2:s och det kostar naturligtvis pengar. Men en rimlig bedömning är att Telia borde klara av att behålla en marginal kring 45-50 procent framöver. Det är vad som behövs för att vi ska orka bygga ut det nya 3-G-nätet”.

Antalet mobilabonnenter i Sverige ligger nu på 75 procent av populationen. Vad är en rimlig nivå?

”Måttet har förlorat sin betydelse. Vi kommer snart att ligga på en penetration på över 100 procent men det beror på att en enskild kund kommer att ha fler än ett abonnemang. Det viktiga framöver är att följa hur marknadsvärdet växer och den tillväxten har varit 14 procent i år”.

I Norge har SMS blivit en succé och står för 15 procent av Netcoms trafikintäkter. I Sverige är motsvarande andel 4 procent. Skillnaden motsvarar intäkter på en dryg miljard kronor. Är svenskarna helt enkelt mindre intresserade?

”Nej, skillnaden består i att den norska marknaden kommit längre avseende försäljning av SMS-tjänster som ringsignaler och sportresultat. I Sverige har vi fått igång SMS-tjänster först nu. När det slår igenom kommer SMS att bli en lika viktig intäktskälla här”.

Hur går diskussionerna om samarbete med finska Sonera och danska TDC?

”Det kan jag förstås inte kommentera. Men att frågan förblir levande har en naturlig förklaring. Det finns stordriftsfördelar i den här branschen, det visar utvecklingen för stora europeiska mobiloperatörer som Vodafone och Orange. De nordiska mobiloperatörerna är var för sig för små för att nå skalekonomi. Vi måste ha fler kunder”.

I Danmark har ni bara 300 000 kunder och gör fortfarande förlust. Är det inte lika bra att dra sig ur?

”Vi ska klara svarta siffror när vi har 500 000 kunder. Jag håller med om att jag gärna sett att vi nådde dit snabbare men mot slutet av 2002 ska vi vara där”.

I Finland har ni inte ens 200 000 kunder så där är väl läget ännu mer osäkert? ”Även där ska vi visa svarta siffror mot slutet av 2002. Men vi kommer nog inte att behöva 500 000 abonnenter. Vi har lyckats få in många telefonkortskunder och de är billiga att administrera”.

Telia hoppas även växa i Baltikum och Ryssland men Sonera verkar inte vilja sälja. Vad ska ni göra?

”Vänta, Sonera vet att vi är intresserade av att utöka vårt ägande och vi säger ju det helt öppet”.

Telias VD Marianne Nivert talade nyligen om att nästa VD för Telakoncernen borde hämtas från exempelvis HM eller Ikea. Delar du hennes synpunkt?

”Vem som ska leda Teliakoncernen har jag förstås ingen uppfattning om. Vad gäller Telia Mobile bedömer jag dock att vi har den kompetens som behövs. I min ledningsgrupp finns personer från Tele2, Allgon och kortföretaget Diners. Jag känner inte att något saknas för att det här ska bli en bra affär.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Curasight