TEMA IT: ENATOR – Knepigt konglomerat

Enator har problem både med lönsamheten och tillväxten. Densenaste kvartalsrapporten var en besvikelse.

Enator är från början ett ihopplock av en rad olika IT-företagsom köptes in av Celsius under första hälften av 1990-talet. Närförsvarsjätten knoppade av sin IT-del i juni i fjol fick dennamnet Enator, från ett av dotterbolagen. Med alla olika förvärvhar koncernen fått karaktären av ett IT-konglomerat. Strateginär att vara en fullserviceleverantör som erbjuder alla olikadelar av en kunds behov på IT-området och därmed bli enattraktiv IT-partner. Därmed ingår företaget i samma kategorisom WM-data och en rad internationella bjässar, exempelvis IBM.Att snabbt införliva ett stort antal företag leder emellertidlätt till problem. Särskilt som det, som i Enators fall, ärfråga om kunskapsföretag. Sedan bolaget fick aktiemarknadenskritiska ögon riktade mot sig har den stora frågan varit omkoncernen är färdigstädad och den nya strukturen har satt sig.Ledningen har bedyrat att så är fallet, men det finns skäl atttvivla.

Enator har dragits med låga marginaler. I fjol belastadesresultatet av 40 miljoner för strukturåtgärder, anpassning avorganisationen, avveckling av olönsamma verksamheter och såvidare. Rörelsemarginalen före goodwillavskrivningar – det måttsom Enator föredrar – landade i fjol på 5 procent, och för åretsförsta kvartal på 4,5 procent. Det är lägre än koncernens mål påminst 6 procent. Men det är också lägre än branschgenomsnittet.Samma nyckeltal för Enators värste konkurrent, WM-data, var 7,8procent i fjol. Enators mål är att nå över 6 procent. Inteheller tillväxten har varit tillfredsställande. I fjol växteEnator med sju procent, vilket är under målet minst 8-10 procent.Inte heller här har årets första kvartal visat någon vändning.Tvärt om minskade omsättningen med tre procent. Enligt Enatorberodde detta på fyra färre faktureringsdagar, jämfört medmotsvarande period i fjol.

Liksom branschen i stort säger sig Enator ha svårt att hittapersonal, på en överhettad marknad. Men frågan är om inteEnators problem är större än konkurrenternas. Trots att Enatorsäger sig vara i behov av mycket folk minskade antaletheltidsanställda medarbetare marginellt under årets första tremånader. Liksom konkurrenterna vill Enator locka personal medintressanta arbetsuppgifter och utvecklingsmöjligheter, iställetför med höjd lön. Men Enator förknippas inte med avanceradespjutspetsprojekt. Dessutom lockas många skickliga konsulter avmindre företag med vinstdelningsprogram och liknande. Enator äruppdelat i fyra olika affärsområden. Störst är systemlösningar.Här ingår traditionella IT-tjänster som utveckling, integrationoch underhåll av olika IT-lösningar. Affärsområdet operativatjänster ägnar sig åt traditionell outsourcing. Affärsområdetapplikationer innefattar försäljning av program, exempelvisaffärssystem.

Mest spännande är dock affärsområdet infrastruktur & plattformar.Här säljer Enator såväl data- som telekomutrustningar ochlevererar färdiga lösningar för data och telefoni. I flerakommuner har Enator teleoperatörstatus. Särskiltdatakommunikation är ett område som spås växa snabbt, enligtvissa analyshus med över 30 procent per år. Affärsområdet stårför 30 procent av Enators omsättning och är det som växersnabbast. Men det har problem med lönsamheten. Årets förstakvartal var marginalen före goodwill ynka 1,2 procent.

Enator har alla delar som krävs för att bli en attraktiv IT–partner. Men ledningen verkar ha svårt att riktigt få det helaatt lyfta. Bolaget ser inte ut att kunna nå upp till vare sigtillväxt- eller marginalmål i år heller – trots att båda ärmålen är snällt lagda.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.