TEMA: PRIVATA PLACERINGAR – IPs Lönande flytt

Utnyttja möjligheten att byta sparinstitut, det kan löna sig.Fler och fler sparinstitut slopar flyttavgiften.

Individuellt pensionssparande (IPS) har många egenskaper som gördet till ett bra sparalternativ. För det första är avgifternalåga i jämförelse med andra former av pensionssparande, isynnerhet fondförsäkringar. För det andra ger IPS skattefördelarvid ett bundet sparande (premieinbetalningarna är avdragsgillaoch beskattas som inkomst av tjänst först vidutbetalningstidpunkten).

För det tredje ger IPS en svåröverträffad flexibilitet. Dels kanspararen välja mellan att placera pengarna i en fond, i egnaaktier eller på ett vanligt konto (det går även bra att blandaolika alternativ), dels kan spararen byta sparinstitut när somhelst utan negativa skattekonsekvenser. Alla sparinstituterbjuder dock inte alla sparalternativ.

Just möjligheten att byta sparinstitut har onekligen satt presspå sparinstituten att sänka sina administrativa IPS-avgifter.Senast i raden av avgiftssänkare är S-E-Banken, som tar bort sintillväxtbaserade avgift på 10 procent. Läs mer i separat artikelpå sidan 63.

Resultatet har blivit ganska likriktade avgifter för självaIPS:en. Vanligast är en fast avgift på 100-150 kronor per år.Men Aktieinvest, H&Q och Skandiabanken tar inte ut någon IPSavgift alls. Dyrast är Banco och Östgöta Enskilda när spararenväljer att överlåta förvaltningen till dessa.

Skillnaderna mellan sparinstitutens produkter beror istället påolikheter i räntenivåer, förvaltningsavgifter och depåavgifter,beroende på vilket sparalternativ som knyts till IPS:en. Iveckans Sparindikator på sidorna 52-57 är exemplet månatligtsparande om 500 kronor i 20 år. Folksam är det bästaalternativet i samtliga fondkategorier med sina lågaförvaltningsavgifter. Handelsbanks Indexfond är ocksåkonkurrenskraftig, sedan förvaltningsavgiften sänkts från 1,5till 0,9 procent, men Handelsbankens övriga svenska aktiefonderkostar fortfarande 1,5 procent.

När det gäller egna aktier är H&Q absolut bäst, eftersom ingendepåavgift tas ut. Fonder med utländsk placeringsstrategi är iregel något dyrare att förvalta, varför dessa placerar sig sisti tabellverken.

Det bör noteras att rankingen i Sparindikatorn bara gälleravgifter. Avkastningen antas vara densamma för alla värdepapper,7 procent för räntebärande och 9 procent för aktier.Sparinstituten hävdar ofta att avkastningen är det centrala närman ska välja sparande. Det må så vara, men den historiskautvecklingen säger mycket lite om framtiden och det är i detnärmaste omöjligt att förutspå hur en förvaltare kommer attlyckas framöver.

Genom att aktivt bevaka avgifterna och byta sparinstitut, vilketär tillåtet för IPS men inte för fondförsäkringar, kan spararenpåverka hur stor del av kapitalet som är kvar att förränta näravbränningar i form av avgifter skett.

Resonemanget kan exemplifieras utifrån Sparindikatorn. FolksamsSverigefond ger 146.000 kronor till spararen vid spartidens slut,medan Bancos Sverigefond ger 130.000 kronor vid de givnaförutsättningarna, vilket beror på att Bancos förvaltningsavgiftär 1,7 procent medan Folksam tar 0,7 procent.

Avbränningen i form av avgifter är dubbelt så hög för Banco,vilket kräver ett väsentligt bättre förvaltningsresultat avBanco jämfört med Folksam för att spararens andel ska bli likastor vid spartidens slut. Av Fondindikatorn (sid 58-69) framgåratt Folksams Sverigefond har haft en bättre avkastning än BancosSverigefond under både den senaste tvåårsperioden och de senastesex månaderna, vilket delvis beror på förvaltningsavgiften.Sparinstituten tar i regel ut en avgift vid byte till ett annatinstitut, men trenden går mot en avgiftslättnad. Sedan den förrasammanställningen i Nr 23/97 av Affärsvärlden har Tryggbankenoch Skandiabanken slopat sina straffavgifter. Byte från ÖstgötaEnskilda var avgiftsfritt redan tidigare. Dessutom säger sigflera sparinstitut vara villiga att ersätta kunden som flyttarsitt sparande till dem. Som kund gäller det dock att fråga.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Valour