Theranos-grundaren Elizabeth Holmes döms för bedrägeri

Entreprenören Elizabeth Holmes, som är grundare till det skandalomsusade blodtekniksbolaget Theranos, har dömts till bedrägeri efter att ha lurat investerare på enorma summor pengar kopplat till bolagets falska blodprovsteknik.
Theranos-grundaren Elizabeth Holmes döms för bedrägeri - Theranos
Theranos-grundaren Elizabeth Holmes Foto: AP Photo/Nic
Holmes stod åtalad på totalt elva punkter och fälldes på fyra, två kopplat till bedrägeri och två till försök till bedrägeri. Hon friades på fyra andra punkter som rör patientbedrägerier. Något utlåtande har inte kommit kring de sista tre åtalspunkterna då juryn är splittrad.

Det är oklart vilket straff som väntar Holmes. Hon riskerar 20 år i fängelse för de brott som hon fällts för, skriver CNBC. Rättsexperter tror dock på en kortare fängelsetid än så.

”Hon kommer att få sitta i fängelse i åtminstone några år”, sade advokaten David Ring som följt fallet på nära håll till nyhetsbyrån AP.

Holmes lyckades få investerare att plöja in över en miljard dollar i Theranos innan det visade sig att bolaget var ett luftslott. Efteråt har hon försvarat sig med att säga att hon blev lurad av omgivningen, inklusive sin före detta pojkvän som var operativ chef för Theranos.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Alligator Bioscience
Annons från VECKANS FÖRETAG