TMT skippar TMT
När Öresund delade ut TMT One för drygt ett år sedan var tanken att bolaget skulle investera i TMT-sektorn, det vill säga telekom, media och teknologi. Men sedan dess har såväl IT-världen som TMT Ones aktiekurs kollapsat, och bolaget har själv öppet ifrågasatt sin affärsidé.
Idag meddelas att man kallar till extra bolagsstämma i början av november för att klubba igenom en ny inriktning för bolaget. Tanken är att innehaven i Avanza, HQ.se Fonder och fastighetsbolaget Wihlborgs ska delas ut till aktieägarna och att det ”skal” som blir kvar ska svänga om verksamheten och bli fastighetsbolag.
”Det finns lite idéer kring bolagets inriktning. Bolagsordningen är ju så bred så att vi i princip kan hålla på med frimärkssamling om vi vill, men det här är det som känns bäst”, säger finansmannen Sven Hagströmer, storägare och ordförande i både Öresund och TMT.
”Det är ett bra sätt att både tillvarata den kompetens som finns i bolaget och att kunna använda de förlustavdrag som finns. Jonas Wahlström har en utomordentligt bra kompetens inom fastigheter, den här inriktningen är nästan som skräddarsydd för bolagets ledning.”
TMT Ones historia har präglats av tvära kast och dålig tajming, men Sven Hagströmer säger sig inte ångra det äventyr som ligger bakom honom.
”Nej, naturligtvis skulle vi aldrig ha varit inne och kladdat i den här branschen men i och med att vi ändå kom ur den med en bra kassa i behåll är det ju ingen idé att sitta och ångra det. Förluster är förluster, sedan är det bara en fråga hur mycket man får betala för lärdomen”, säger Sven Hagströmer.
Inte heller TMT Ones VD Jonas Wahlström, som är den som ska leda det nya bolaget, ångrar något. ”Vi har försökt att vara väldigt tydliga med vad som skett med bolaget och klart och tydligt talat om att de sex investeringar vi gjort har inneburit förluster och att de 600 investeringscase vi tittat på – och tackat nej till – är de vi är gladast över. Det vi nu vill ha är förståelse från aktieägarna för att vi vill köpa och starta rörelser som ska bli helägda och generera kassaflöden – så att aktieägarna i sin tur blir rika”, säger han.
Av den cirka en miljard kronor stora grundplåt som Öresund och Jonas Wahlström stoppade in i TMT One har en del av pengarna försvunnit i förluster och en del använts till återköp av aktier. Kvarstår att göra affärer med framöver är 300 Mkr. Till skillnad från Wihlborgs, vars verksamhet den senaste tiden fokuserats allt mer till den stockholmska fastighetsmarknaden, ska den nya verksamheten dock ha ett annat geografiskt fokus.
”Jag vill inte vara särskilt specifik ännu. Vi kommer att investera i fastigheter med hög direktavkastning, som kan generera ett bra kassaflöde. Jag har granskat ganska många affärer och det finns en hel del fastighetsbestånd som ser intressanta ut, bland annat i delar av bostadsmarknaden, men vi kommer inte att ge oss in i Stockholms City – det känns lite för farligt”, säger Jonas Wahlström.
I kallelsen till bolagsstämman föreslås också att TMT Ones styrelse får mandat att genomföra ytterligare syntetiska återköp av egna aktier om maximalt 1, 5 miljoner egna aktier till ett värde motsvarande maximalt 100 miljoner kronor.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.