Tokbaisse på börsen

Stockholmsbörsen föll tungt på måndagen efter förnyad oro kring den globala ekonomiska tillväxten och bankproblem i Europa och vid lunchtid hade fallet tilltagit ytterligare.

Klockan 12.40 var OMXS30 hela 6,0 procent lägre till noteringen 733,5. Omsättningen uppgick till 8,1 miljarder kronor. Sedan toppnoteringen den 16 juli 2007 har indexet nu tappat 44 procent och handlas på samma nivåer som i början av 2005.

Det amerikanska representanthuset röstade på fredagen igenom det finansiella räddningspaketet. Men det lyckades inte vända marknadssentimentet utan oron har hållit i sig på alla marknader och fokus har riktats mot den reala ekonomin, som ser ut att bromsa in i snabb takt.

– Problemet är att ingen vet om räddningspaketet räcker. Det är inte över förrän man ser en varaktig markant nedgång av riskpremier på kreditmarknaden och det har vi inte sett. Det kändes som att räddningsplanen hade potentialen att vända kreditkrisen i USA, både vad gäller storlek och engagemang. Men det är bara att titta på kreditmarknaden och den fungerar fortfarande inte, vilket visar på att det inte verkar vara tillräckligt, säger Mattias Sundling, analyschef på HQ Bank, till Nyhetsbyrån Direkt och fortsätter:

– Det kan vara teknikaliteter i lösningen som knölar till det eller så kan det vara storleken på engagemanget som inte är tillräckligt. Alternativt kan det vara så att det här inte slutar någonstans förrän alla regeringar har gjort en slags total garanti på skuldsidorna i alla banker. Nu rullar vi iväg åt det hållet i Europa med olika lösningar för olika länder och olika banker, säger Mattias Sundling.

Europeiska bankproblem har varit i fokus efter en helg med en rad statliga ingripanden och utökade insättningsgarantier för att stötta det finansiella systemet. Bland annat har BNP Paribas tagit över Fortis verksamhet i Belgien och Luxemburg för 14,5 miljarder euro i ett avtal som sytts ihop av regeringarna i de båda länderna. Vidare har det tyska finansdepartementet kommit fram till en uppgörelse värd 50 miljarder euro för att rädda krisdrabbade Hypo Real Estate.

– Det är bara att konstatera att det från början är en amerikansk finansiell kris och ursprunget till denna kris ligger i den amerikanska ekonomin. Vi har överhettade bostadsmarknader och överinvesteringar i några europeiska länder också men vi har inte haft den subprimerelaterade utlåningen som var i USA. Men det som är negativt är att de europeiska banker som nu stupar inte har så mycket med den amerikanska bolånekrisen att göra, så i den meningen har finanskrisen spridit sig till hela OECD och innebär att en rad ytterligare aktörer kan falla, säger Mattias Sundling.

Mot bakgrund av den finansiella oron i omvärlden har Riksbanken beslutat att låna ut mer pengar till bankerna. Beloppet i dagens auktion höjdes från 60 miljarder kronor till 100 miljarder kronor. Den fulltecknades, och marginalräntan sattes till 5,40 procent. På onsdag genomförs ytterligare en auktion på 100 miljarder och därmed kommer Riksbanken sammantaget, att med tidigare vidtagna åtgärder, tillföra banksystemet 354 miljarder kronor.

Den svenska regeringen har följt sina utländska kollegor och under morgonen utvidgat insättningsgarantin till 500.000 kronor och garantin täcker nu alla slag av insättningar och konton, oavsett om sparandet är bundet eller inte.

Banksektorn föll tungt i Europahandeln och så gjorde även de svenska bankerna. Swedbank A handlades ned 11,4 procent 91:75 kronor, SEB A tappade 9,3 procent till 109:50 kronor, Nordea sjönk med 7,4 procent till 81:60 kronor och SHB A var 6,1 procent lägre till 154 kronor.

Av svenska banknyheter finns att S&P har sänkt kreditbetyget för Swedbanks långfristiga upplåning till A, från tidigare A+. Det kortfristiga kreditbetyget A-1 upprepas. Utsikterna för kreditbetygen är alltjämt negativa.

Den danska regeringen och den danska privatbankssektorns krisorgan har enats om ett garantiarrangemang som ska skydda sparare och oprioriterade fordringsägare i danska banker mot kreditförluster som inte täcks av den danska insättningsgarantifonden eller något annat arrangemang.

Nordea har ungefär 20 procent av den danska bankmarknaden och tar därmed 20 procent av garantin som det danska krisorganet aviserade för marknaden på måndagen. Kostnaden för deltagandet beräknas till runt 200 miljoner euro per år i två år. Ett eventuellt nyttjande av Nordeas garantiinsats kommer sannolikt att redovisas som kreditförluster.

Den förnyade konjunkturoron satte även press på de mer konjunkturkänsliga bolagen. Scania B föll med 8,6 procent till 80:25 kronor, Atlas Copco A var 6,3 procent lägre till 66:50 kronor och Volvo B tappade 5,0 procent till 57:25 kronor.

Även råvarubolagen tillhörde förlorarna efter fallande olje- och metallpriser. WTI-oljan handlades tidvis under 90 dollar per fat på Nymex under förmiddagen, för första gången sedan den 8 februari. Samtidigt föll koppar och zink med 6,5 respektive 2,6 procent på LME. Lundin Mining backade 10,3 procent till 17:40 kronor, Boliden var 7,2 procent ned till 27:20 kronor och PA Resources sänktes med 11,6 procent till 28:90 kronor.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG