Tomas Franzénplanerar kurslyft
Katalogföretaget Eniro har en solid position på marknaden, starka kassaflöden och en styrelse som har blivit väldigt aktieägartillvänd – ivrigt påhejad av amerikanska hedgefonder. Så ser förutsättningarna ut för nye vd:n Tomas Franzéns plan på att höja värdet på bolaget.
I korthet går den ut på att fokusera företaget, förbättra kapitalstrukturen och trimma kostnaderna. Det verkar nästan som om Franzén och styrelsen rotat i skrivborden hos de stora buy out-firmorna kring Stureplan.
Om han lyckas med sitt uppsåt så bör värdet på aktien öka med upp till 25 procent. Med det i åtanke finns all anledning att tro att han också kommer att hitta lösningar på de problem som kan uppstå. Så här skulle Tomas Franzén kunna gå till väga för att förverkliga sin plan.
1. Tomas går till banken
Bankerna är väldigt sugna på att låna ut pengar, så hos palatsen kring Kungsträdgården i Stockholm blir det röda mattan. Därifrån tar Tomas Franzén med sig 1,7 miljarder kronor efter att ha ökat Eniros belåning till tre gånger dagens EBITDA (rörelseresultatet) på 1,3 miljarder. Räntan hamnar på interbankräntan (Stibor) plus ett par procentenheter, vilket innebär 4,20 procent i dag.
Tanken är att pengarna ska delas ut till aktieägarna, men det fria egna kapitalet är i dag för litet för att det ska vara möjligt. Problemet löses genom att Eniro antingen omklassificerar bundet eget kapital i dotterbolag eller genom att ett nytt bolag med adekvat belåning köper upp Eniro, så kallad public-to-public, vilket aldrig gjorts i Sverige förr. Men det är precis vad buy out-firmorna gör när de köper ut ett bolag från börsen.
2. Tomas hänger upp till salu-skylt
Verksamheterna i Tyskland, Polen, Ryssland, Vitryssland och Baltikum säljs. De i Tyskland och Polen går med vinst och har bra marknadspositioner och där får man samma multipel som börsen värderar Eniro till i dag. Verksamheterna i Ryssland, Vitryssland och Baltikum säljs till försäljningsvärdet. Tillsammans ger det 1,3 miljarder kronor som delas ut till aktieägarna. Samtidigt drar det ner EBITDA med 10 procent.
3. Tomas trimmar kostnaderna
Kaffet och fruktkorgarna får nog vara kvar på Eniro, trots att Franzén vill minska kostnaderna med minst 100 miljoner kronor per år, bland annat genom bättre inköp. Med tanke på att det inte verkar ha gjorts så mycket inom området tidigare är utsikterna goda att han lyckas med råge. Samtidigt kan han passa på att stöpa om företagskulturen. Telia Soneras vd Anders Igel kan säkert bistå med goda råd.
4. Tomas summerar resultatet
Efter att ha delat ut tre miljarder till aktieägarna återstår 7,5 miljarder kronor av dagens börsvärde. Efter utförsäljningar och besparingar genererar det ett EBITDA på cirka 1 280 miljoner kronor. Det gör en vinstmultipel på 5,9, vilket är lågt.
Kassaflödet försämras på grund av upplåningen. Från dagens rätt stabila miljard om året ramlar det ner på 900 miljoner. Men dagens värdering innebär ändå bara 8,3 gånger kassaflödet. Merparten av kassaflödet skulle dessutom kunna delas ut, vilket innebär en direktavkastning på över 10 procent. De amerikanska hedgefonderna borde vara rätt nöjda.
5. Tomas och styrelsen blir glada
Det är intressant att notera att sedan Franzén utsågs till vd i slutet på april har flera insiders köpt aktier, en del av dem för första gången. Franzén har själv köpt 30 000 aktier och ordförande Lars Berg äger 40 000. Det kanske är dags för Per Bystedt att belåna Djurgårdsvillan. Han är den enda stämmovalda styrelsemedlemmen som inte äger aktier i bolaget.
_____________________________________
5 frågor till vd Tomas Franzén:
“Aktieägarna ska få mer pengar”
Hur ser konkurrensen ut?
– På kortare sikt kommer konkurrensen främst från lokala spelare som hitta.se. På lite längre sikt är hotet större från globala aktörer som Google. Sverige är en för liten marknad för att de ska börja här. Konkurrens skapar alltid en press på marginalerna.
Eniro har fått kritik i media nyligen. Behöver
företagskulturen ett lyft?
– Eniro är en blandning av gammalt televerk, Din Del och Scandinavia Online-kultur. Att vi har flera kulturer samtidigt är något vi måste jobba med. Det är först på senare år vi har börjat bli konkurrensutsatta och Eniro har länge haft en dominerande ställning i Sverige. Det har lett till att vi inte alltid sätter kunder i fokus och det måste vi ta itu med.
Vad kan ni tänka er att sälja?
– Synergierna är begränsade över gränserna, utom möjligen inom onlineverksamhet där man kan ha gemensam teknik. Där är Norden ett naturligt kärnområde medan övriga områden inte kan dra samma nytta. Jag och styrelsen är överens om att jag ska koncentrera mig på Norden, att våra verksamheter utanför regionen kan ifrågasättas och att försäljning av några av dessa kan vara en lösning. Men det är inget som brådskar, utan ska vi sälja så vill vi ha ett bra pris. Men vi tror att det finns en god aptit på den här typen av bolag.
Hur ska kapitalstrukturen förbättras?
– Ambitionen är att öka upplåningen till runt tre gånger EBITDA för att kunna dela ut mer pengar till aktieägarna. Problemet är att vi har för litet fritt eget kapital för att göra det. Vi tittar därför på sätt att lösa det genom att till exempel omvandla bundet till fritt eget kapital i dotterbolagen eller att vi köper oss själva på börsen (public-to-public).
Er finska samarbetspartner har vänt er ryggen, vad betyder det?
– Situationen i Finland betyder ju högre kostnader och vi får nog räkna med en lägre lönsamhet där i det kortare perspektivet. Samtidigt kan vi alltid titta på möjligheten att hitta andra lösningar. Möjligheten att göra detta är självklart avhängigt av hur konkurrensmyndigheter definierar marknaden.
_____________________________________
AKTIEN:
Chans till rejält kurslyft
Om Eniro lyckas genomföra det som verkar ligga i planerna så bör bara det motivera ett lyft på 25 procent i aktien. Det innebär att kassaflödet värderas till drygt tio gånger, vilket är rimligt även för ett företag med ingen eller liten tillväxt.
Ett frågetecken angående Eniro är givetvis hur företaget lyckas möta ökande konkurrens och en marknad som är stadd i förändring. Det finns både fallgropar och möjligheter på vägen, men om Eniro sköter sina kort rätt så bör det också framöver kunna växa. Marknaden för söktjänster online ökar, även om prispressen säkert också kommer att göra det.
I dagsläget finns varken ett möjligt tillväxtperspektiv eller de åtgärder som beskrivs i huvudartikeln på motstående sida inräknade. Om de tas med i beräkningarna framstår aktien som värd att satsa på, åtminstone upp till intervallet 75-80 kronor.
______________________________________
Bra lönsamhet
Eniro mkr 2003 2004p
Omsättning 4 808 4 950
EBITDA 1 293 1 330
Res e skatt 198 200
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.