”Toppen är inte nådd för inflationen”

I eftermiddag släpps inflationssiffrorna för USA som väntas komma in på nya rekordnivåer.
USA
Foto: AP Photo/Carolyn Kaster/TT

USA-inflationen vände åter högre i oktober och november och uppgången väntas fortsätta, enligt kommentarer från Nordea och SEB. Båda bankerna väntar sig att inflationen har ökat till 7,1%. Nordea kommenterar även att kärninflationen väntas stiga till 5,4%.

”På tal om Fed publiceras inflationssiffror för USA som väntas komma in på nya rekordnivåer idag. Nordeas prognos är att KPI ökade med 7,1% y/y i december, något högre än konsensus på 7%”, skriver Nordeas chefsanalytiker Susanne Spector.

Det som väntas driva uppgången är bland annat priset på begagnade bilar, den heta arbetsmarknaden samt stigande bostadskostnader.

”Även hyrorna stiger vilket är en uppåtrisk för inflationen kommande 6-12 månader. Det finns vissa tecken på att utbudsproblemen i ekonomin lättar från en ansträngd nivå men den nuvarande virusspridningen kan förlänga problem och skapa nya under 2022. Höga varupriser väntas vara den huvudsakliga drivkraften för inflationen i närtid. Tjänstepriser är mer dämpade efter att ha stigit i våras och lägre efterfrågan i närtid för tjänster som restaurang och nöjen kan å andra sidan dämpa inflationen”, skriver SEB-ekonomen Daniel Bergvall.

Powell: kommer att stoppa inflationen från att bita sig fast

Nordea menar dock att marknaden kan väntas ta inflationssiffrorna med ro.

”Samtidigt har Fed redan signalerat att de kommer agera på den höga inflationen och mycket är redan prissatt, vilket innebär att det torde krävas en tydlig överraskning för större marknadsrörelser efter inflationssiffrorna. Samtidigt visar gårdagens småföretagarbarometer (NFIB) fortsatt höga prisplaner, vilket understryker riskerna för inflationen framåt”, skriver Susanne Spector.