Trading och Astra Investors ljuspunkter

Investors VD Marcus Wallenbergs rapport för det tredje kvartalet är en svår balansakt. Ericsson och ABB har utvecklats till rena katastrofer och värdet på nya investeringar skrivits ned kraftigt.

Men det mesta lindas in i ord som ”långsiktighet” och för tidpunkten passande jämförelseserier.

Ljuspunkterna består av Astra Zeneca, som fortsatt att stiga i värde, samt tradingverksamheten, som tjänat över 1,1 miljarder kronor i år jämfört med drygt 400 miljoner kronor förra året.

Problemet är att ljuspunkterna i sig skapar nya problem. Astra Zeneca utgör nu 49 procent av Investors substansvärde, en obalans som ger investmentbolaget en ordentlig slagsida mot hälsosektorn. Inkluderas Gambro stiger hälsoprofilen till över 50 procent. Tradingverksamhetens miljardvinst är förstås välkommet, men trading är flyktiga pengar. Intäkterna kan lika gärna försvinna.

Investors substansvärde uppgick per den 30 september till 102 miljarder kronor. Det motsvarar 133 kronor per aktie. Vid årsskiftet låg substansvärdet på 144 miljarder kronor motsvarande 188 kronor per aktie.

Substansrabatten, skillnaden mellan börskursen och det verkliga värdet på tillgångarna, låg på 25 procent. Det ser därmed ut som om substansrabatten ökat igen sedan den schweiziska finansmannen Martin Ebner slutat agera på köpsidan.

Lejonparten av Investors värdefall utgörs av Ericsson och ABB, 22 miljarder respektive 9,5 miljarder kronor. I en kommentar skriver Marcus Wallenberg att Investor står bakom bolagen i ”nedgång och därmed aktivt medverkar till att bolagen går stärkta in i nästa uppgång”.

I båda företagen talar Wallenberg om vikten av att pågående åtgärdsprogram fullföljs. Marcus Wallenberg konstaterar samtidigt att utvecklingen inom 3G kommer att ske försiktigt, ”det tekniska men också kommersiella skifte som 3G innebär kommer emellertid att ske successivt”.

Noterbart är att Ericsson handlades till 39 kronor när böckerna stängdes, bara några kronor under nivån på torsdagförmiddagen.

Marcus Wallenberg kommenterar även den spruckna fusionen mellan SEB och Föreningssparbanken och säger sig stå bakom ”SEBs kundfokuserade och tillväxtorienterade strategi för norra Europa”.

Det låter därmed som det kan komma nya affärer för SEB framöver.

Så var det alla nya investeringar som tappat i värde. Värdet av nya investeringar har sjunkit med 3,1 miljarder kronor hittills i år, varav 1,5 miljarder kronor avser nedskrivningar under det tredje kvartalet. Per siste september uppges marknadsvärdet på alla nya investeringar till 11,7 miljarder kronor.

För att lindra det negativa intrycket skriver Investor att affärsområdet nya investeringar sedan 1 januari 1998 bidragit till substanstillväxten med 1,4 miljarder kronor. Investor påpekar också att de nya investeringar som realiserats samtliga gett en avkastning som överstigit målet 20 procent.

Att externt utvärdera hur det verkligen gått är inte gjort i en handvändning. Valet av jämförelseperiod – 1998 – väcker frågor. Det är dessutom inte första gången Investor skriver ner värdet på nya investeringar. Förvillande är också att Investor buntar ihop samtliga investeringar, inklusive de som gjorts inom riskkapitalbolaget EQT. Då har värdet på EQT ökat med en miljard kronor under det senaste kvartalet. Orsaken framgår inte.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.