Tråkig börsvecka väntar
Förra veckan backade Affärsvärldens generalindex med 4,5 procent. Sedan börsen bottnade i november har index gått upp med 35 procent, med det är fortfarande 80 procent kvar till toppen sommaren 2007.
Än så länge betraktar vi uppgången som ett bear market-rally, det vill säga återhämtning i en nedåtgående trend. Under åren 2001-2002 hade vi tre tydliga bear market-rallyn. Under april och maj 2001 steg börsen med 25 procent, från mitten av september och fram till årsskiftet blev uppgången 33 procent, okej denna period var speciell med tanke på 11 september så den kanske inte ska räknas. Till sist fick vi en återhämtning på 36 procent under oktober-november 2002, för att sedan få se börsen vända söderut och slutligen bottna i mars 2003.
Fenomenet beror på att börsen alltid tjuvstartar, det ligger i marknadens natur då dagens börskurser speglar hur vi tror att världen ska se ut om ett halvår. Därför blir börsutvecklingen lite som trappan i Lustiga Huset på Gröna Lunds.
Nu är vi där igen. Uppgången kom lite för fort och var lite för stor. Det finns ingen betänketid. Marknaden är blixtsnabb. Allt tas ut direkt i kurserna, såväl dåliga som goda nyheter. Det är med andra ord precis som vanligt. Det som talar emot att börsen inte ska vända brant nedåt igen är att framåtriktad statistik som inköpschefsindex visar styrka, räntorna är rekordlåga, och det finns en massa pengar som söker sig till aktiemarknaden. Faktorer som i och för sig snabbt kan ändras, men för dagen är ändå det troligaste scenariot att vi traskar sidledes ett tag.
Om marknaden som helhet troligen går in i en fas av konsolidering är däremot osäkerheten större om vad som ska hända med bankaktierna. Rallyt i banksektorn verkar i alla fall kortsiktigt vara över. Det är intressant att se hur olika analytiker ser på framtiden. Generellt är de utländska firmorna mindre optimistiska än sina svenska kollegor. Goldman Sachs höjde nyligen riktkursen för Swedbank från 18 till 30 kronor och håller fast vid sin säljrekommendation. Cheuvreux (fransk firma med svensk bankanalytiker) trodde tidigare att Swedbank skulle utvecklas sämre än marknaden som helhet och ansåg att aktien var värd 50 kronor. I förra veckan justerade Cheuvreux upp riktkursen till 87 kronor på ett halvårs sikt och rekommendationen ändrades till “outperform”.
Nyckeln till värderingen av bankerna är storleken på kreditförlusterna och när de dyker upp på allvar. Stora kreditförluster på en gång ökar risken för nyemissioner. För kortsiktiga spekulanter är de stora skillnaderna i rekommendationer intressanta då det öppnar för stora kurssvängningar de närmaste månaderna. Särskilt då i SEB och Swedbank som är extra känsliga för såväl rykten som reella förändringar, på grund av problemen i Baltikum.
I förra veckan kom som vanligt en drös med amerikansk makrostatistik. Då ekonomiska utsikter kommer att vara i fokus den närmaste tiden gäller det att hålla ett vakande öga på vad som händer i USA. Trots allt är det där som nästa fas i konjunkturen väntas ta sin början.
Reuters och University of Michigans konsumentundersökning som redovisades i fredags var en positiv överraskning och förhoppningsvis även en föraning om vad som komma skall på tisdag när de officiella siffrorna för “consumer confidence” redovisas. Michigan index steg från 65,1 i april till 67,9 i maj. Experter tolkar utfallet som att konsumenterna börjar bli allt mer övertygade om att ekonomin befinner sig i nedgångsfasens slutskede. Vi håller tummarna för att de har rätt.
Magkänslan säger att det inte blir någon större börsdramatik vare sig denna eller nästa vecka. I och för sig är det inte så många dagar att handla på, torsdag är Stockholmsbörsen stängd och på fredag lär inte omsättningen bli särskilt stor. På måndag är USA-börserna stängda på grund av Memorial Day. Marknaden känns lite trött, och som ordspråket säger så är det ibland “time for trading” och ibland “time to go fishing”, vilket i detta sammanhang betyder att öka likviditeten och ta hem lite goda vinster. Det känns som en god idé.
______________________________________________________
Nu i Veckan
Onsdag
* Vostok Naftas kvartalsrapport.
* Volvo: Lastvagnsleveranser för april.
* Stockholmsbörsen stänger 13:00.
Torsdag
* USA: Ledande indikatorer och Philadelphia Fed Survey, regionalt om amerikansk industri.
* Stockholmsbörsen stängd.
Nästa vecka
Måndag
* Memorial Day: USA-börserna stängda.
* Lundbergs kvartalsrapport.
* Tysk beklädnadsstatistik: Textilwirtschaft.
Tisdag
* Amerikanska konsumentförväntningar.
* Black Earth Farmings kvartalsrapport.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.