Tre får Nobelpriset i medicin

Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet har i dag beslutat att tilldela Nobelpriset i fysiologi eller medicin år 2015 till tre personer. med

Ena hälften går gemensamt till William C. Campbell och Satoshi Omura för deras upptäckter rörande en ny terapi mot infektioner orsakade av parasitmaskar. Den andra hälften tilldelas Youyou Tu för hennes upptäckter rörande ny terapi mot malaria. Det framgår av ett pressmeddelande.

Nobelpriset motiveras med: ”William C. Campbell och Satoshi Omura upptäckte ett nytt läkemedel, Avermectin, som i en vidareutvecklad form radikalt har minskat förekomsten av flodblindhet och lymfatisk filariasis, samt visat sig  vara effektivt även mot en rad andra parasitsjukdomar.”

”Youyou Tu upptäckte Artemisinin, ett läkemedel som avsevärt sänkt dödligheten för patienter som lider av malaria”, löd motiveringen till den andra pristagaren.

 

 

nullnullOBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.